Connect with us

Magazin

Stavovi Softića i Džaferovića nisu stavovi Parlamenta BiH, već SDA

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak uputili su pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, u kojem ga obaviještavaju kako stavovi izneseni u pismu koje su mu dan ranije uputili zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog i Doma naroda ne predstavljaju službene stavove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, već je riječ o stavovima Stranke domokratske akcije, javlja Hrvatski Medijski servis.

Tekst pisma HMS prenosi u cjelosti:

“Vaša ekselencijo,

Ovim putem koristimo priliku da Vas upoznamo sa stvarnim činjenicama vezanim za pismo drugog zamjenika predsjedatelja Doma naroda PS BiH Safeta Softića i drugog zamjenika predsjedateljice Zastupničkog doma PS BiH Šefika Džaferovića upućenog Vama 06.rujna.2017. na temu izgradnje Pelješkog mosta.

Stavovi iskazani u pismu ne predstavljaju službene stavove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nego su to isključivo osobni stavovi potpisnika pisma i stavovi njihove stranke tj. Stranke demokratske akcije (SDA). U navedenom pismu je izneseno niz neargumentiranih, jednostranih, neosnovanih i neslužbenih tvrdnji i ocjena.

Pismo čelnika Parlamenta BiH Borjane Krišto i Bariše Čolaka predsjedniku Europskog parlamenta

Nepobitna je činjenica da o navedenoj temi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije zauzela nikakav službeni stav niti je Bosna i Hercegovina u „sporu“ sa Republikom Hrvatskom oko navedenog pitanja, kako se navodi u pismu.

Obavještavamo vas da gospoda Softić i Džaferović, sukladno važećim propisima Bosne i Hercegovine, ni na koji način nisu ovlaštena za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, tumačenje odluka i stavova Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH. Također, nisu ovlašteni niti iznositi stavove i mišljenja o navedenoj temi u ime Zastupničkog doma PS BiH i Doma naroda PS BiH tj. Parlamentarne skupštine BiH.

Navedeno pismo upućeno je jednostrano od strane gospodina Softića kao bošnjačkog člana kolegija Doma naroda PS BiH te gospodina Džaferovića kao bošnjačkog člana kolegija Zastupničkog doma PS BiH te ni na koji način ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova kolegija kao ni službeni stav Parlamentarne skupštine BiH.

Naša je obveza kao predsjedatelja domova koji predstavljamo domove, ukazati na eventualne štetne posljedice koje mogu nastupiti po Bosnu i Hercegovinu, obzirom da je pismo u jednom dijelu bosanskohercegovačkih medija predstavljeno kao službeni stav Bosne i Hercegovine.

Nadamo se da navedeno pismo koje izražava stav jedne političke stranke neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet Bosne i Hercegovine i naš put ka članstvu u Europskoj uniji.”, stoji u pismu Predsjedavajuće Zastupničkog doma Borjane Krišto i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju./HMS/

Continue Reading