Connect with us

Kultura

PARLAMENT BiH Zastupnici HNS usvojili zaključak: Pelješki most u interesu BIH, HNŽ i Neuma

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije večeras usvojio deklaraciju o pelješkom mostu koju su potpisala 24 zastupnika bošnjačkih stranaka. Sjednica je, naime prekinuta i o njoj će se zastupnici izjašnjavati 13. rujna, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Da bi deklracija bila usvojena za nju mora glasati nadpolovična većina zastupnika, dakle njih najmanje 23, ali ta većina mora uključivati i entitetsku većunu, to jest najmanje trećinu zastupnika iz FBiH i RS. Kako Hrvati nemju ni entitetski ni nacionalni veto u Zastupničkom domu, hoće li Deklaracija biti usvojena ovisit će o zastupnicima iz RS-a. Bude li jedna trećina zastupnika iz tog entiteta protiv Deklaracija neće biti usvojena. Izvjesno je da će zastupnici SNSD-a glasovati protiv Deklaracije, pa će sve ovisiti o stavu zastupnika Saveza za promjene.

Bošnjački zastupnici u Deklaraciji navode kako traže od Republike Hrvatske i Europske unije da obustavi gradnju Pelješkog mosta te da se uključe u razgovore s BiH u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH na moru.

Pozvali su Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Hrvatskom, odnosno EU, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem u pogledu zaštite suverenih prava BiH na moru.

– To uključuje donošenje posebnog zakona o moru BiH i pokretanje pravnih procedura pred međunarodnim pravosudnim instancama – stoji u Deklaraciji.Traže od Hrvatske i EU  dosljedne primjene pravila međunarodnog prava u pogledu utvrđivanja suverenih prava BiH na moru, a pozvali su i sve nadležne institucije na svim razinama vlasti u BiH na koordinaciju aktivnosti u pogledu zaštite suverenih prava BiH na moru.

Stav HNS BiH

Sudjelujući u raspravi zastupnik Predrag Kožul (HDZ BiH) kazao je da je HNS usvojio stav da je izgradnja Pelješkog mosta ne samo interes Republike Hrvatske, već i BiH, a posebno Općine Neum i Hercegovačko-neretvanske županije. Istakao je da je nepotrebna bila kakva politička haranga jer se ne vodi računa o interesima građana BiH.

Lovrinović: Džaferović kao Luj XIV

On je kazao da Hrvatskoj pomoć BiH nije uopće potrebna jer “mi često ne možemo ni svoje probleme riješiti”. Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da BiH brani prava građana da poštuju svoje susjede i da ih vole ističući kako su to naši najbolji prijatelji.

Optužio je  Sašu Magazinovića i Denisa Bećirovića da su BiH zavadili sa svima i da će državu zavaditi i s Evropskom unijom. Lovrinović je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, komentirajući postupak Šefika Džaferovića, koji je jučer, u ime BiH, sa Safetom Softićem uputio pismo predsjedniku i zastupnicima Europskog parlamenta kazao kako se on ponaša u stilu Luja XIV “država to sam ja”, a da bi, da je u osmanskom vrijeme on bio paša.

– Kakva li bi nam tek država bila da je Džaferović bio delegat na zasjednju ZAVNOBIH-a, možete samo zamisliti, kazao je Lovrinović./HMS/

Continue Reading