Connect with us

Sinovi povijesti

Stari turobni folk u novoj turbofolk obradi

Živimo u vremenu i prostoru kontroliranog kaosa. No kao da su kontrolori malo previše digli nosove pa ne vide prst pred nosom, ali nadamo se da, zahvaljujući providnosti, kaos neće potpuno izmaknuti kontroli. Pa mnogi puštaju brigu na veselje po onoj: Prst u uho i pjevaj! A na balkanskoj političkoj estradi drma stari turobni folk u novoj turbofolk obradi. Na novi način udara se u neke stare bubnjeve, trubi se o nekakvim starim ljubavima i mržnjama. Sve i dalje nalikuje na neku “džigaru” koja para uši i ruje po duši. Disonantni tonovi, politikantske note i fusnote na javnoj sceni zaglušuju glas razuma, a sve više odjekuje nova obrada one: “Otiš’o si, sarmu prob’o nisi!” Konkurira joj primjerice hit: “Potok plitak, a voda duboka!”Stari turobni folk u novoj turbofolk obradi

Politička “brijačina” pojedinaca na bh. javnoj sceni podsjeća na razgovor (ne)ugodni između Muje i Hase:

– Kad vidim neku budalu, ja se sav tresem od smijeha – reče Haso.

– Pa kako se onda uspijeÅ¡ obrijat’? – upita Mujo koji planira pustiti malo brade i nositi naočale. Jer mu je Fata rekla da će tako izgledati pametnije.

Politička “željoteka” u BiH nastavlja se nesmiljenim tempom. Jedni ustrajavaju na unitarizmu, drugi su isto toliko uporni u separatizmu, a rješenje je u federalizmu i stvarnoj institucionalnoj jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH. Neki veliki politički igrači u BiH postignu autogol i to jako proslavljaju, za razliku od igrača bh. nogometne reprezentacije, koji kad dadnu autogol, odnosno gol Bosni i Hercegovini, ne slave. Dok jedni rade na unitarizaciji, drugi se svojski trude na brexitizaciji BiH pa trećima ostaje ustrajati na federalizaciji, ustavnoj institucionalnoj jednakopravnosti konstitutivnih naroda. To se vidi iz aviona, čak i s Mjeseca. Bh. Hrvati su vezivno tkivo BiH, svako drugo rješenje nema veze s vezom. I krajnje je vrijeme da se riješi problem te bh. Rubikove kocke. Ide teško jer i politički daltonisti uopće nemaju problem s Rubikovom kockom. Previše je onih koji u bh. političkom spektru vide samo svoju boju. Osim toga, puno je politikantskih čimbenika u BiH i oko nje čije ponašanje dobro opisuje grafit: “I žaba kad gleda mrava, gleda ga iz ptičje perspektive.” Unitaristi i separatisti previše vjeruju u misao Paula Coelha: “Ako nešto dovoljno jako želiš, čitav svemir se uroti da vam se želja ispuni!” A neki kao da se previše drže one Andrićeve: “Sačuvaj nas, Bože, ostvarenja snova!” Prijatelji iz velikog svijeta jednima u BiH preporučuju jedno, drugima drugo, trećima nešto deveto. Takve savjete lijepo je opisao Vittorio De Sica riječima: “Vaši prijatelji ne znaju mnoge stvari, ali uvijek znaju što bi uradili da su na vašem mjestu!” Mnogo toga sputava BiH na putu u Europu. BiH se mora otresti svoje teške poputbine, riješiti se balkanskog bremena i neeuropske prtljage. Ne može se ponašati kao Mujo kad je s krevetom na leđima pokušavao ući u jedan fini cafe-bar. Gosti su se snebivali, a konobar počne vikati na Muju:

– Jesi li ti normalan, kud si navalio u cafe s tim krevetom?!

– Ma, doktor mi rek’o da tri dana ne napuÅ¡tam krevet – objasni Mujo.

Bilo kako bilo, i bila kakva bila, BiH je dobila “zeleno svjetlo” na putu za Europu. Kolinda Grabar-Kitarović zamolila je Junckera da se Europska komisija usredotoči na BiH i da joj se pomogne, ne samo u procesu reformi na putu u EU nego i na ustavnom uređenju, kako bi sva tri konstitutivna naroda bila ravnopravna. Valjat će požuriti s odgovorima na brojna pitanja iz Bruxellesa, ne toliko zbog EU-a koliko zbog same BiH. “Zeleno svjetlo” za EU za BiH je kao svjetlo na kraju tunela, ali valja što prije usvojiti europske zakone i zakonitosti. Pri tome valja imati na umu i Murphyjev zakon: “Kad kasnite, na svakom je semaforu crveno svjetlo!” Ali što s onima koji su verbalno za Europu, a koketiraju sa suprotnom stranom, bacaju oko na istočnu ili jugoistočnu stranu. Što nas podsjeti na riječi jedne sredovječne Hercegovke:

– Jedva čekam da se neke udaju pa da im muž ne da na Facebook!•

Continue Reading