Connect with us

Magazin

HDZ BiH je podnio prigovor SIP-u zbog “slučaja Novi Travnik”

HDZ BiH  je kao politički subjekt podnio  prigovor SIP-u zbog „slučaja Novi Travnik“ budući da Pravilnik o dopisnom glasovanju nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kao takav nema zakonsko utemeljenje, kazala je za Dnevnik.ba, Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BIH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, prenosi hms.ba

Podsjetimo, na listopadskim lokalnim izborima u općini Novi Travnik mrtva trka se vodi između kandidata Hrvatske koalicije za Novi Travnik, Stjepana Duje i Refika Lende ( SDA –SBB). Nakon što je prebrojan jedan dio glasova pristiglih poštom iz dijaspore Stjepan Dujo je imao  5304 a Refik Lendo 5429 glasova.

Za lokalne izbore je u općini Novi Travnik bilo prijavljeno 369 birača tako da je potrebno prebrojati njih još 160. SIP je odbio prebrojati glasove koji su pristigli nakon 4. listopada iako imaju pečat držav i  datum slanja raniji od dana održavanja izbora čime je narušeno osnovno pravo svakog građanina i birača ali i ugrozio sustav demokratskog glasanja.

Krišto smatra kako će SIP prihvatiti prigovore koje je HDZ BIH uložio  i kako će se situacija preokrenuti u korist kandidata Hrvatske koalicije za Novi Travnik.

„Pravilnik kojeg je SIP donio nema zakonsko utemeljenje ali vjerujem kako će se prigovori koje smo uložili prihvatiti  i da će se situacija u Novom Travniku preokrenuti u korist kandidata  za načelnika ispred  Hrvatske koalicije za Novi Travnik., dodaje Krišto.HDZ BiH je podnio prigovor SIP-u zbog “slučaja Novi Travnik”

Listopadske lokalne izbore u BiH obilježio je „slučaj Stolac“ gdje su na dan održavanja izbora kandidat za načelnika općine ispred Inicijative za Stolac, Salmir Kaplan i Demir Mahmutćehajić pretukli predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivicu Perića i člana biračkog odbora Marija Raguža koji su nakon napada i hospitalizirani. Izbori u Stocu su nasilno prekinuti a SIP još uvijek nije donio odluku o njihovom ponovnom održavanju.

Borjana Krišto ističe kako se problem prekida izbornog procesa u Stocu ne smije relativizirati jer se radi o napadu na predstavnike institucija BiH.

„Ono što se na dan lokalnih izbora dogodio u Stocu nije tek puki incident i daleko je od toga, riječ je o  fizičkom napadu na predstavnike institucija BiH i to od osobe koja je, ni manje ni više, kandidat za načelnika Stoca“, kaže Krišto.

Krišto navodi kako je SIP već morao donijeti odluku o održavanju izbora u okviru svojih nadležnosti.

„SIP je već do sad morao reagirati i donijeti odluku o održavanju novih izbora, točnije, njihovom ponavljanju na pojedinim biračkim mjestima gdje je izborni proces prekinut.“,kaže Krišto tropolje.info

Continue Reading