Connect with us

Sinovi povijesti

SLIKU SVOJU LJUBIM:

Napali HTV jer prikazuje Kolindu, a ne Milanovića, PA SE OSRAMOTILI

Autor: D. Kramarić bpz.ba

Da je strana produkcijska kuća u prijenosu košarke nekoliko puta pustila sliku namrgođenog Milanovića umjesto razgaljene Kolinde, komentatori HTV-a vjerojatno bi sto puta kazali da je među navijačima hrvatski premijer. Ovako, pravili su se da predsjednicu ne prepoznaju

Danima su Jutarnji list i drugi Vladi skloni mediji pisali o velikom skandalu s prijenosom utakmica hrvatske košarkaške reprezentacije, odnosno o činjenici da je Hrvatska televizija tijekom prijenosa utakmice prikazivala samo predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, ne i premijera Milanovića.

”Za javnu televiziju Milanović i Cerar kao da nisu postojali, kamere su pet ili šest puta u krupnom planu snimile predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, odjevenu u hrvatski dres, kako navija, skandira s domaćim navijačima ili razgovara sa suprugom Jakovom. U najmanju ruku u pitanju je profesionalno izrazito upitna urednička odluka HTV-a i na unutarnjem i na vanjsko političkom planu”, plakali su neimenoviani izvori iz Vlade, čije je izjave, kao i uvijek, prvi prenio Jutarnji list.

”Kao nacionalna TV kuća, HTV mora na jednak način tretirati osobe koje vode državu, a u subotu navečer to je pravilo bilo višestruko prekršeno. Dok su predsjednicu snimali svakih nekoliko minuta, premijer za redatelja prijenosa nije postojao”, jadao se ‘izvor iz Vlade’, za kojeg nije teško pretpostaviti da je Zoran Milanović, glavom i bradom’. Ili neki njegov trbuhozborac.

”Od svih elektronskih medija, rad Vlade u pravilu najlošije prati HTV. Jednim dijelom u pitanju je slaba kvaliteta nekih novinara, ali tu je i unutarnje preslagivanje jer dio urednika i novinara misli kako će uskoro vlast preuzeti HDZ pa žele dokazati vlastitu pravovjernost”, smatrao je anonimni dužnosnik s kojim su razgovarali novinari Jutarnjeg.

Dodao je pritom da generalni direktor HRT-a Goran Radman vjerojatno nema ništa s televizijskim ignoriranjem Milanovića.

A da Radman doista nije želio da se u televizijskom prijenosu spominje Kolinda, potvrdilo je – po svemu sudeći – vrlo neobično praćenje kadrova predsjedničinog navijanja od strane HTV-ovih novinara, koji niti jednom riječju nisu komentirali prisustvo predsjednice RH na košarkaškoj utakmici, niti njezino vrlo često pojavljivanje u kadru. Svjedočili smo, stoga, vrlo čudnoj situaciju. Kolinda Grabar Kitarović je slikom svaki čas bila na ekranu, no reporteri Hrvatske televizije njezino pojavljivanje niti jednom nisu prokomentirali. Činilo se da je novinarima zabranjeno spomenuti Kolindu.

Što se, dakle, dogodilo? Je li redatelja prijenosa potplatio HDZ, pa je zanemario Radmanov naputak da se Predsjednica ne snima i ne prikazuje, dok su komentatori postupili ‘ispravno’, ili su komentatori SDP-ovci, a kamermani i redatalj prijenosa HDZ-ovci…?

Ta pitanja ostala su visjeti u zraku, sve dok s Hrvatske televizije nismo doznali da se ipak ne radi o uroti HDZ-ovaca s Prisavlja, već da prijenos utakmice (slikom) ne radi HRT, već strana produkcijska kuća, koja, dakle, nije znala da Radmanova televizija ne smije ‘popularizirati’ Kolindu, već Milanovića.

”Hrvatska radiotelevizija obavješćuje javnost kako te utakmice ne prenosi HRT, nego strana produkcijska kuća Medialuso, koju je angažirala međunarodna košarkaška federacija FIBA.

Ističemo da HRT samo preuzima signal produkcijske kuće Medialuso kuće i ne radi produkciju košarkaških utakmica u Zagrebu, nego samo snima uvodne i analitičke emisije nakon prijenosa. To je tijekom prijenosa utakmice između Hrvatske i Slovenije nekoliko puta naglasio komentator HRT-a Marko Šapit. Produkcijska kuća o kojoj je riječ, odnosno njihovi režiseri i kamermani, odlučuju o tome koji će kadrovi biti prikazani na malim ekranima te HRT nema utjecaja na njihov rad”, ogradila su se brzo Radmanovi glasnogovornici, ne bi li smanjili ‘opravdani gnjev’ gazda s Markova trga.

I kada se ispostavilo da prikazivanje Kolinde, a ne Milanovića, nema veze s ‘urotom HRT-ovaca’ koji se ulizuju mogućoj novoj vlasti, već da su kadrove odabrali strani redatelj, povici o aferi naglo su se stišali.

Nitko se tada nije upitao: zašto se komentatori Hrvatske televizije boje spomenuti hrvatsku Predsjednicu, premda ju kamera stalno fokusira.

Da su Španjolci u prijenosu nekoliko puta pustili sliku namrgođenog Milanovića umjesto razgaljene Kolinde, komentatori bi vjerojatno sto puta spomenuli da je među navijačima i hrvatski premijer.

Ovako, pravili su se da Predsjednicu ne prepoznaju.

Continue Reading