Connect with us

Sinovi povijesti

GRUBEŠA: Pravi se problem zato što smo omogućili RS da predstavi svoj prijedlog

Protokol o reformi pravosuđa u BiH, kojeg su prošlog tjedna u Bruxellesu potpisali ministri pravde BiH, Federacije BiH i Republike Srpske Josip Grubeša, Mato Jozić i Anton Kasipović izazavao je oštre reakcije u BiH ne samo oporbenog SDP-a, već i nekih stranaka članica vladajuće koalicije.

Zastupnica u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević izjavila je jučer kako SDS “neće dozvoliti primjenu Briselskog protokola”, dok je SDA priopćila kako iza potpisa na Briselski protokol ne stoje Vijeće ministara, niti Vlada F BiH.

Najoštriji u osudama bio je SDP BiH. Glavni odbor ove stranke ocijenio je kako sporazum iz Bruxellesa o reformi pravosudnog sustava u BiH za posljedicu može imati “potpuni raspad državnog pravosuđa, te totalnu dezintegraciju pravnog sustava BiH, a potom i same države”. SDP je zatražio i smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše i federalnog ministra pravde Mate Jozića.

Osvrćući se na ove reakcije ministar pravde BiH Josip Grubeša pojasnio je danas za Hrvatski Medijski Servis kako protokol potpisan u Bruxellesu nije pravno obvezujući akt, već “izraz spremnosti na suradnju” što je, dodao je, pohvalio i prepoznao i povjerenik za EU-a za regionalnu politiku i politiku proširenja Johannes Hahn.

Grubeša je kazao kako je političarima u Bosni i Hercegovini kao i predstavnicima EU zajednički interes da se osigura neovisno, nepristrano i profesionalno pravosuđe, ali je, kaže, evidentno da postoje različite vizije kako to osigurati.

-Već sam ranije spominjao da će svi zainteresirani imati mogućnost dati svoj doprinos, pa ako sve više građane uključujemo u proces izrade propisa, zašto se pravi problem jer smo dali mogućnost i jednom entitetu ove države da predstavi stručnjacima svoj prijedlog, kazao je Grubeša za Hrvatski Medijski Servis.

On je naglasio kako u Protokolu o reformi nema ništa sporno, barem ne za onoga tko istinski želi da se dogodi reforma pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

– Protokol je tek puki izraz volje da se krene u reforme i da se na predstojećem TAIEX -ovom seminaru razmatraju, osim prijedloga Ministarstva pravde BiH iz listopada 2013. godine, i prijedlog Vlade Republike Srpske, kaže ministar Grubeša za HMS.

Na upit kako komentira stav SDA da Vijeće ministara “ne stoji iza Briselskog protokola” ministar pravde BiH kazao je kako bi SDA trebala znati da iza Protokola ni ne treba stajati Vijeće ministara BiH, jer se radi o izrazu volje sudionika u dijalogu da raspravljaju i o prijedlogu Vlade Republike Srpske.

-Naime, već sam razgovarao s direktorom za Zapadni Balkan Jean-Eric Paquet-om o tehničkim detaljima predstojećeg TAIEX seminara, o tome tko će od stručnjaka biti pozvan, što očekujem, koja su to pitanja o kojima će stručnjaci raspravljati, pa onda u tom svjetlu mogu i izraziti spremnost da se stručnjacima predoči i prijedlog Vlade Republike Srpske, ne prejudicirajući kakav će stav profesionalne zajednice biti, pojašnja Grubeša,

Ministar Grubeša nije želio komentirati zahtijeve SDP BiH za njegovom smjenom.Naglasio je kako je Bosna i Hercegovina zemlja koju čine konstitutivni narodi i pripadnici ostalih, te da svi moraju imati pravo iznijeti svoje mišljenje i argumentaciju, a ostali obvezu saslušati ih.

-Bosna i Hercegovina ne može napredovati na putu ka euroatlanskim integracijama, ukoliko ćemo forsirati samo svoje prijedloge, a mišljenje drugih u samom startu, a priori, odbacivati kao pogrešne i neprihvatljive, izjavio je Grubeša tropolje.info

Continue Reading