Connect with us

Ekologija

Široki Brijeg: Svečano obilježena 30. obljetnica zaustavljanja tenkova u Pologu

Danas se obilježava 30. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu koje se dogodilo 7. svibnja 1991. godine. Organizator događaja bio je Grad Široki Brijeg i udruge proistekle iz Domovinskog rata, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, 7. svibnja je izabran kao Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega.

Dana, 7. svibnja 1991., iz mostarske je vojarne prema Kupresu i splitskom zaleđu krenula Deseta motorizirana brigada JNA. Kolonu od 80 vozila na gusjenicama (i 23 vozila na kotačima zaustavili su hrvatski građani u mjestu Pologu, na granici općina Široki Brijeg i Mostar. Prometnica je bila blokirana privatnim vozilima a tisuće civila okružili su tenkove uzvikujući: “Nema prolaza” i “Oslobodite Kijevo”. Komunikaciju s okupljenim narodom uspostavili su tadašnji predsjednik Skupštine općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, dužnosnik HDZ-a Bosne i Hercegovine Zdenko Ćosić i gvardijan širokobriješkog samostana fra Mladen Hrkać.

Mikulić je vodio pregovore i s pukovnikom JNA Milojkom Pantelićem koji je predvodio kolonu JNA.Trodnevna blokada 10. motorizirane brigade JNA na Pologu usporila je njezin širi raspored na planiranim pravcima prema Sinju i Splitu. Zaustavljanje tenkova na Pologu, između Mostara i Širokog Brijega, prije trideset godina, bio je početak masovnog otpora agresiji JNA na hrvatski narod i na Bosnu i Hercegovinu. Vodstvo JNA svojim pokretima i razmještajem jasno je pokazivala da planira okupaciju prostora na kojima većinom žive Hrvati u Bosni i Hercegovini kako bi s tih prostora uklonila „neprijateljske elemente“ i izvršila vojnu okupaciju Republike Hrvatske. Hrabrošću i odlučnošću hrvatskoga naroda u tome su spriječeni.

Na početku obilježavanja kod spomen obilježja zaustavljanju tenova agresorske JNA okupio se veliki broj uzvanika i gostiju, branitelja, predstavnika izvršena i zakonodavne vlasti sa svih razina.

Nakon intonacije himne “Lijepa naša” prisutnima su se obratili Anđelko Mikulić, predsjednik Skupštine općine Široki Brijeg 1991. godine i Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Želim jasno istaknuti kako se na Pologu spašavala i branila Bosna i Hercegovina i moramo biti ponosni na takvo što. I danas imamo različita stajališta kakvu Bosnu i Hercegovinu zapravo želimo. Danas ne postoje strojevi koji su tada stajali nasuprot nas, ali imamo politike koje djeluju na sličan način dovodeći u pitanje budućnost ove zemlje. Naš narod je tada imao povijesnu ulogu za očuvanje ovih prostora, a ima i danas. Iz tih razloga imamo pravo na jednakopravnost i Ustavom zajamčenu konstitutivnost. To nije podjela Bosne i Hercegovine, nego njezin spas, kazao je između ostalog Čović.

Ratni predsjednik Skupštine općine Široki Brijeg, Anđelko Mikulić, kazao je kako se ne smiju zanemarivati povijesne činjenice i da se iz povijesti treba učiti.

Svaki dan trebamo biti spremni mijenjati “dnevni red” da bi u se u povijesnoj zbilji snašli i živjeli a pri tome sebe ne izgubili, istaknuo je Mikulić.

Nakon Pologa obilježavanje 30. obljetnice zaustavljanja tenkova agresorske JNA i Dana hrvatskih branitelja Grada Široko Brijega nastavljeno je na Trgu širokobrijeških žrtava.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom odana je počast svim braniteljima koji su položili živote na oltar Domovine.

Vijence su položili i svijeće zapalili sljedeća izaslanstva:

  • Izaslanstvo branitelja Širokog Brijega, predvođeno predsjednicima udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata
  • Izaslanstvo Grada Širokog Brijega i Županije Zapadnohercegovačke, predvođeno gradonačelnikom Mirom Kraljevićem i predsjednikom Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosićem
  • Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, predvođeno predsjednikom HNS-a BiH Draganom Čovićem
  • Izaslanstvo veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH

Uslijedila je i kratka molitva koju je predvodio fra Miljenko Stojić.

Program je nastavljen misom za poginule branitelje i stradalnike Domovinskog rata u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu.

Obilježavanje se nastavlja i odavanjem počasti na spomeniku žrtvama ratova u Pologu u 17:45, nakon čega će se služiti sveta misa koju će predvoditi mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Također, večeras će se održati i tradicionalni mini maraton Polog-Široki Brijeg.

Čestitamo vam 30. obljetnicu zaustavljanja tenkova agresorske JNA, a širokobriješkim braniteljima čestitamo njihov dan, priopćeno je iz Gradske uprave Grada Širokog Brijega.

Prekretnica za Hrvate: 30. obljetnica od zaustavljanja kolone tenkova JNA u Pologu

Na današnji dan 1991. godine Hrvati iz Širokog Brijega zaustavili su, prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaouružanim ljudstvom, tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) u mjestu Polog koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega. Gradsko vijeće Širokog Brijega je, na sjednici održanoj 20. ožujka 2018. godine, proglasilo 7. svibanj – Dan … Nastavi čitati

Continue Reading