Connect with us

Uncategorized

SEZONA LIJEKOVITOG VOĆA:

Saznajte zašto je trešnja – jedna od najzdravijih namirnica!

Autor: A.P. tropolje.info

Trešnje su izvor bora, sadrže 396 ug/100g, što u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju. Najvredniji su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini koji se nalaze u trešnjama. Oni jačaju vezivno tkivo.

Sezona je trešanja, a trebate znati koje se sve dobre stvari nalaze u ovom voću. Naime, trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma. Pomoću svojih zaštitnih kiselina i voćnog šećera trešnje potiče se rad želuca, crijeva i gušterače, i na taj način se podtiče rad probave.

Trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege. Trešnje su bogate antioksidansima koje nazivamo flavonoidi (posebno antocijanidi i proantocijanidi). Flavonoidi, pogotovo oni u trešnji, prirodna su protuupalna sredstva, ublažavaju simptome alergija i astme. Ujedno jačaju kolagen, građevni element vezivnog tkiva kao što su hrskavice i tetive.

Trešnje su izvor bora, sadrže 396 ug/100g, što u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju. Najvredniji su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini koji se nalaze u trešnjama. Oni jačaju vezivno tkivo.

Narodni recepti za spremanje ljekovitih preparata od trešnje

Protiv reume: tokom 8 dana svakodnevno piti sok od svježih trešanja tri puta dnevno po jednu čašu.

Za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti:tri puta dnevno jesti po 250gr. trešanja. Kisele trešnje brzo djeluju protiv lošeg raspoloženja.

Za njegu kože lica i vrata: zgnječiti zrele plodove trešnje (bijele ili žućkasto bijele, koje ne ostavljaju fleke) i napraviti gustu kašu sličnu pireu, pa nanijeti na kožu lica i vrata i držati 20 minuta. Kožu isprati mlakom vodom.

Protiv srčanih tegoba treba usitniti 25 grama koštica trešnje, a zatim ih staviti u 80 mililitara votke. Ovako dobiven sadržaj treba ostaviti da odstoji deset dana na umjerenoj temperaturi. Od dobijene tinkture treba piti dva puta na dan pet kapljica.

Protiv celulita i bora: Trešnje sadrže veliku količinu vitamina C i cinka koji su veoma važni za otpornost organizma, zatim folnu kiselinu za zdravo srce i krvotok, kalcij za kosti i željezo za krv. Najvredniji su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini koji se nalaze u trešnjama. Oni jačaju vezivno tkivo, te sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom i sprečavaju nastanak celulita.

Continue Reading