Connect with us

Ekonomija

Sedmeročlana obitelj iz Širokog Brijega godinama radi prekrasne velebne jaslice

Postavljanje božićnih jaslica u katoličkim obiteljima u Hercegovini običaj je do kojeg se drži i koji svake godine iznova, puninom svoje ljepote uveseljava cijele obitelji.
Dokaz tome je i sedmeročlana obitelj Ivana Kovačića iz Turčinovića pokraj Širokog Brijega koja svake godine na terasi obiteljske kuće napravi velebne jaslice, piše Borak.info.

Slobodno mogu reći kako je postavljanje velikih jaslica postala tradicija u našoj obitelji. Sve je počelo 2007. godine kada smo cijeli jedan kut u obiteljskoj kući oslobodili za najprije postavljanje konstrukcije za jaslice, a onda i uprizorenje rođenja Božjeg sina u kojem je sudjelovala cijela obitelj, kazuje Ivan Kovačić nadaleko poznatiji kao Šajba.

Kako su djeca (Nikola, Ante, Robert, David i Nikolina) odrastala, tako se povećavala i njihova želja za postavljanjem većih i dodavanjem novih figura u božićne jaslice pa Šajbi i njegovoj supruzi Suzani nije preostalo ništa drugo nego započeti s postavljanjem jaslica na terasi obiteljske kuće. One su danas prava atrakcija za njegove sumještane, prijatelje, poznanik pa čak i za svu djecu iz mjesnu školu koja su ih došla pogledati.

Već nekoliko godina naše se božićne jaslice nalaze na terasi, na ulazu u obiteljski dom, i svima su postale atrakcija. Podignuli smo konstrukciju dimenzija 5×2 metra za naše jaslice i dodali neke nove figure, novi detalj. Sve smo u miru i veselju strpljivo gradili nešto manje od dva tjedna, objašnjava Šajba čije obiteljske jaslice krase brojni zanimljivi detalji i šezdesetak različitih figura.

Šajba je odavno poznat kao vrlo svestrana osoba koja je brojne posjetitelje i znatiželjnike privlačila svome obiteljskom domu u Turčinovićima sa svojim inovativnim i drugačijim stilom života koji njeguje sa svojom sedmeročlanom obitelji.

Sredinom prvoga desetljeća novoga milenija iza obiteljske kuće dao je sagraditi pravi park koji je, uz brojne pernate životinje i zvuk vode iz improviziranog jezerca, postao idealno mjesto za odmor duše i tijela nazvan Orepak po obližnjoj ledini.

Nažalost, vrt je zbog povećanja svoje obitelji i drugih obiteljskih obveza kroz godine koje su slijedile morao degradirati i odustati od “svoga Edenskog vrta” u kojem je već tada bio osigurao jednu spilju za betlehemsko uprizorenje božićnih jaslica. O svemu su tome brojni mediji i do sada izvještavali, a njegova priča stigla je i do HRT-ove emisije “Globalno sijelo” legendardnog novinara i urednika Joška Martinovića, prenosi Borak.info.

Ništa mi nije teško ako će moj rad uveseliti nekoga. Tako radim cijeli život i tako ću nastaviti raditi. U životu mi ne treba puno, dovoljni su mi radost i zdravlje moje obitelji, prijatelja i susjeda. Sve sam u životu stekao svojim radom i ničega se ne stidim. Siguran sam kako je to pravi put, poručio je Šajba na kraju svima poželio sretan i blagoslovljen Božić, božićne blagdane te sretnu i plodonosnu Novu 2022. godinu.

Vrisak.info

Continue Reading