Connect with us

Scena

SAZNAJEMO: Orešković otkazao sjednicu Vlade i otrčao u SOA-u

Zbog saznanja o mogućoj ugrozi nacionalne sigurnosti!?

Autor: I. Babić

Naš portal eksluzivno doznaje iz insajderskih krugova da je Orešković samo iz nekoliko razloga mogao iznenada otkazati već zakazanu sjednicu Vade, i to samo nekoliko minuta prije njezina početka i hitno otrčati u sjedište SOA-e. Prvi i najveći razlog mogao bi biti eventualno saznanje obavještajnih službi o pokušaju državnog udara u zemlji ili pak saznanje o uspostavi i funkcioniranju paralelnog sustava vlasti što također predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti. O tome bi premijer Orešković uskoro mogao reći punu istinu, nakon što se jutros iznenada sastao i s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović na Pantovčaku.

Nakon što je objavljeno da se premijer Tihomir Orešković sastao danas (ponedjeljak, 6. lipnja u jutarnjim satima) na Pantovčaku s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović, u političkim kuloarima se brzinom svjetlosti počela prenositi informacija da je, još uvijek aktualni premijer, spreman hrvatskoj javnosti i novinarima uskoro otkriti prave razloge svojeg iznenadnog posjeta SOA-i u prošli četvrtak, kada je naglo otkazana sjednica hrvatske Vlade, samo pet minuta prije njezina početka. Premijerov posjet SOA-i, pogotovo javno objavljivanje tog posjeta s njegove strane, neuobičajen je potez u dosadašnjoj političkoj praksi RH pa su odmah počela javna propitkivanja što li je to natjeralo Oreškovića da otkaže već zakazanu sjednicu Vlade i odjuri na sastanak s čelnicima SOA-e. Pogotovo što se, dan poslije Oreškovićeva posjeta SOA-i, a samo nekoliko sati prije premijerova obraćanja hrvatskoj javnosti kamere Nove TV snimile šefa SOA-e Daniela Markića na ulasku u Banske dvore.

Naš portal ekskluzivno doznaje iz insajderskih krugova da je Orešković samo iz nekoliko razloga mogao iznenada otkazati već zakazanu sjednicu Vade i otrčati u sjedište SOA-e? Prvi i najveći razlog mogao bi biti eventualno saznanje obavještajnih službi o pokušaju državnog udara u zemlji ili pak saznanje o uspostavi i funkcioniranju paralelnog sustava vlasti što također predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti. Ako niti jedan od ta dva razloga nije bio motivom Oreškovićeva napuštanja zakazane sjednice Vlade, i to pet minuta uoči njezina početka, onda je njegovo javno mahanje tim podatkom na konferenciji za tisak koja je održana dan nakon njegova posjeta SOA-i najblaže rečeno neodgovorno i neozbiljno i zbog toga bi on morao odstupiti.

No, ako ima istine u tvrdnjama dobro upućenih izvora iz političkih krugova da je Oreškovićev hitni posjet SOA-i imao debele razloge, onda sankcije moraju snositi oni koji su u tome sudjelovali. Tu se ne očekuje da sankcije snosi, primjerice, ministrica socijale Bernardica Juretić, nego oni koji su sudjelovali u tim poslovima, a cijeli su život petljali s obavještajnim službama. Vezano uz to, treba naglasiti da su mnogi analitičari konstatirali da je Orešković objavljivanjem svojega posjeta SOA-i zapravo htio poslati poruku prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku koji je nakon afere ‘Konzultantica’, u kojem se otkrila poslovna suradnja njegove supruge s konzultantom MOL-a Josipom Petrovićem, postao najveći teret aktualnoj vlasti. U tom kontekstu bit će zanimljivo najavljeno obraćanje premijera Oreškovića hrvatskoj javnosti jer se s pravom očekuje da će on otkriti prave razloge svojega iznenadnog posjeta SOA-i. Jer javnost o tom krupnom političkom događaju mora biti obavještena, pogotovo kada se naveliko počelo špekulirati da se tu možda radi i o ugrozi nacionalne sigurnosti zemlje. Doista, čudne se stvari događaju u zadnje vrijeme na hrvatskoj političkoj sceni. Od provale u automobil i krađe ugovora PR agencije Grizli koja je surađivala s Mostom, za čiju krađu čelnici izravno optužuju predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka pa do izjava predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka da postoje ozbiljne indicije da je čelnik Mosta Božo Petrov bio praćen.

Continue Reading