Connect with us

Kultura

RUSI USTALI PROTIV OHR-a : Srpska odlučuje o Danu Republike

MOSTAR – Ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov izjavio je da pitanje legitimnosti nacionalnog praznika Republike Srpske – Dana Republike Srpske, ne može biti riješeno bez sudjelovanja naroda tog entiteta.

“Pitanje održavanje referenduma je važno za cijelu RS.

Siguran sam da je odluka vlasti Srpske o održavanju referenduma bila zbog želje da stanovništvo da svoj stav o tome”, izjavio je Ivancov.

On je dodao da ima poštovanja prema Ustavnom sudu BiH, ali da je bio prilično iznenađen njihovom odlukom o Danu Republike Srpske.

“Ovo pitanje je vrlo osjetljivo i stav svih Srba koji žive u BiH je jedinstven oko toga pitanja. Nijedna srpske politička stranka niti udruga ne govori da je odluka Ustavnog suda BiH korektna”, rekao je ruski veleposlanik u BiH.

Narodna skupština RS usvojila je 15. srpnja Odluku o raspisivanju referenduma 25. rujna o Danu Republike na cijeloj teritoriji Srpske. Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: “Da li podržavate da se 9 siječnja obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Referendum je odgovor na spornu Odluka Ustavnog suda BiH od 26. studenog 2015. da su neustavni dijelovi Zakona o praznicima Republike Srpske / neustavnim proglašen član 3b / koja je donesena na zahtjev člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića. tropolje.info

Continue Reading