Connect with us

Sinovi povijesti

Potraga

 

Ukiseliše li ti se krastavci? Nije to pitanje i ne tražim odgovor. Mnogo je važnih pitanja na koja nema odgovora. No nama je uvijek u potragu. Upravo na toj čežnji svijet počiva.

Za Tropolje.info piše Marko Tokić

Ima li na svijetu ičeg novog? Možda su sve priče uistinu ispričane, pa ipak i najtvrdokorniji modernisti morali bi se složiti ipak se mijenjaju okolnosti. Umro je Slobodan Novak čovjek koji je pisao u okviru navedene poetike. Nije dao konačni odgovor na temeljno pitanje vlastite poetike, mijenjaju li okolnosti i sam smisao priče, nego je ostavio nama da sami odgonetavamo zagonetku (osporavajući nam pravo da i naš odgovor, ili odgovori, na kojega, i na koje, imamo potpuno i legitimno pravo, bude jedini mogući i obvezujući; čuvajući nas tako od nas samih).

Kako javljaju iz Japana samoprozvani izvršitelj humanog postupanja (u kojem se uklanjaju oni koji po njegovoj ocjeni ne zaslužuju živjeti) ubio je devetnaest osoba s tjelesnim (ili mentalnim) poteškoćama i izranjavao dvadesetak. On ima misiju: želi se riješiti svih osoba s posebnim potrebama u svijetu. Otkuda mladiću s dvadeset šest godina takve ideje? U kakav duhovni kotao su nas umočili oni koji stvaraju sliku svijeta (gospodari njegove virtualnosti).

Erdogan nakon državnog udara uređuje Tursku. Ako je vjerovati vijestima, urotnici su uglavnom intelektualci koje prokazuje poštena inteligencija (kao da mi je to odnekud poznato) i tek na drugom mjestu profesionalni vojnici (po kriteriju Erdoganovih pouzdanika), još da ljubljeni narod odobri smrtnu kaznu sve bi bilo uredu (ili nas u to Erdogan uvjerava). Kada volja za moć ojača do metafizičkih dimenzija ono što slijedi nalik je, iako daleko pogubnije i tragičnije, onomu što se u ublaženoj varijanti (ali s osudom i vjerojatno dijagnozom) dogodilo u Japanu (i što smo prethodno komentirali).

Svakodnevno islamski teroristi diljem Europe izvrše neko terorističko djelo s više ili manje mrtvih ili ozlijeđenih. Policija, što je neuobičajeno, vrlo brzo za podosta počinitelja ustvrdi da se ne radi o pripadnicima radikalnih islamističkih skupina (kao da je to utješno). Dapače! Poricanje govori o osjećaju krivnje državnih organa, a islam kao vjeru time se još jače obilježava, jer ako velika većina počinitelja nisu pripadnici terorističkih skupina onda svaki vjernik te vjere počinje biti sumnjiv i sama njegova pripadnost za vjernika (muslimana) počinje predstavljati opterećenje.

Ako predizborna kampanja potraje i ako je suditi po hrvatskim medijima, Milanović će biti kriv za sve dobro u Hrvatskoj. Milanović nema problema jer ga istina ne obvezuje (ni stvarnost), pa priča bajke (i ima ih koji vjeruju, ne zato jer su uvjereni u njihovu istinitost, nego zato što se boje istine). Perkovića zaboljelo u Münchenu ali je problem što liječnici nikako da to potvrde, odvjetnici traže izuzeće sudaca zbog pristranosti (njemačko im krivosuđe ne udovoljava), na sve moguće načine traže makar odgodu presude (i slabo im ide od ruke) pa se Perković dosjetio jadu i navodno obraćen traži svećenika (nije moje da sumnjam, ali vjerojatno se nada da će ga dopasti neki iz njegove mreže dobrih pastira koji bi mu mogao biti poveznica s organizacijom i obranom). U njegovo navodno obraćenje ne vjerujem, jer oni koji se Bogu utječu osjećaju krivnju, kaju se za grijehe i traže oproštenje; kod Perkovića toga nema: on je i nadalje ponosan na ono što je činio za svoju zemlju i svoju državu (iako nas Nobilo u to želi uvjeriti, toj zemlji i toj državi nije ime Hrvatska, dapače: Hrvatska je cijelo vrijeme njezina postojanja bila najveća prijetnja njezinoj opstojnosti i svi oni koji su bili za Hrvatsku bili su njegova, i njihova, meta). Prekrajanje prošlosti nije novovjeka izmišljotina, komunisti su u tome najveći majstori pa su Nobilo (Perković i ekipa) imali od koga učiti (i učili na vrijeme). Ubijati da bi Jugoslavija mogla živjeti bio je njihov zanat od njezina zametka i osobito od njezine komunističke obnove i začetka.

I u HDZ-u ima novosti, nakon što je Milanović angažirao Mesića kako bi pomladio ekipu vele da se Plemki dosjetio Šeksa pa ga vraća u život. Eto Šeksa bit će sexa, tu je i Njonjo još da se Jaca vrati i da se obnove sjećanja. Jaca je nakon neuspjele avanture (kud Ivo tud i ja), lepršala svim meridijanima pa je sa Yusipovićem i Čačićem i javno koncentrirala (iako neuspješno), no još je znakovitije njezino ljubljansko druženje s Mesketom i Budom (da ne kažem Lončarem). A kako je Buda meštar svih udbista (to su oni kojima su udbaši tek poslušnici) nije teško zamisliti što bi nakon Mesketova palamuđenja u Milanovićevoj škvadri u HDZ-u kod Plemkija mogla zagovarati Jadranka. No, ne bilo, nije ona jedina pa ako se to i ne dogodi jer bi bilo očito (a i što bi ona u tom pogledu mogla više doprinijeti od starog Mesketova prijatelja Šekija i inih njegovih, a time i njezinih, koji su već u ekipi da ne kažem u HDZ-u). Nema u Hrvatskoj svjetla dok ga netko ne užeže otvarajući arhive velike zločinačke organizacije (naravno komunista, i pridruženih im tajnih i javnih ćelija). Tek kad biblioteka bude dostupna svima i ucjenom se ne mogne prisiljavati na daljnje služenje snaga će sljedbe oslabiti.

I zato je potreba suočavanja sa zločinačkim karakterom komunističkoga društva (nakon neuspjele pomirbe), nužnost hrvatskog oporavka. Pomirba nije uspjela ne stoga jer žrtve komunizma nisu oprostile, nego jer krvnici nisu mogli oprostiti žrtvama. Iako je Domovinski rat bio iznimna prilika da svi damo prinos hrvatskoj borbi za slobodu i pronađemo početak koji može biti zalog sretnije budućnosti: svima a ne samo njima. Onima koji su je sanjali (ona je to samim time što jest), no mogla je biti i otkupljenje grijeha onima koji su se o Hrvatsku ranije ogriješili (kao uvjet njihova oprosta). Nažalost, ta mogućnost nije iskorištena, jer je pohlepa pojela nadu i uništila pomirbu. Organizirani i umreženi (njezini raniji osporavatelji kad je već nisu mogli spriječiti odlučili su je prisvojiti), nisu mogli odustati od Hrvatske kao imovine i stoga su lagano lustrirali sve one koji su im se učinili prijetnjom i ta lustracija neumreženih dovela je do obnavljanja komunističkog modela (kadroviranja) u izmijenjenim uvjetima (tržišta i kapitala): ucjenjivost, pripadnost, podobnost i poslušnost kao uvjeti društvene prihvatljivosti. I sad smo tu gdje jesmo, biblioteka je još uvijek temeljna snaga i njezin upravitelj zakon nad svim zakonima. Javna (makar i samo znanstvena dostupnost, mnoge bi stvari promijenila), strah od istine i prividna zaštićenost samo je nastavak agonije poslužitelja komunističke nemani koja je jela ne samo svoje žrtve, nego i svoje izvršitelje (i dan danas ne ostavljajući ih na miru, njihovu pokajanju i njihovoj savjesti, nego uvijek iznova tražeći njihovu odanost i bezuvjetnu poslušnost). Taj teret hrvatski narod mora skinuti jednom zauvijek i završiti tu komunističku epizodu kad već nije išlo s pomirbom. Tko će to napraviti? Milanović koji je štitio Perkovića? Plemki (izabran je da se to ne dogodi)?

Ima li nade za Hrvatsku i Hrvate? Ako je suditi po svemu u skoroj budućnosti  ova plemenita nužnost još nije izgledna. Ova tema, koju je Karamarko (s Hasanbegovićem, možda i ne htijući značajnije načeo ipak se više ne može izbjeći), i zato uistinu vjerujem da je došlo vrijeme za nešto posve novo, ne kao Most (kojim je premošteno razdoblje od istog u navodno isto i slično), nego nešto što s tim (i jednim i drugim i trećim) nema nikakve veze: možda baš nešto kao Domovina.

Continue Reading