Connect with us

Kultura

Roman “Od Franje do Franje” predstavljen u Vinkovcima i Osijeku

Ogranci Matice hrvatske u Vinkovcima, Osijeku, Čitluku i HMI Podružnica Vukovar organizirali su uspješna predstavljanja u Vinkovcima i Osijeku novog romana Anite Martinac Od Franje do Franje.

Uz nazočnost članova obitelji Škrobo koja je nositeljem radnje romana svi posjetitelji su vrlo emotivno reagirali slušajući čitanje ulomaka, kao i obraćanje autorice Martinac. Pohvale ovom djelu izrazili su predsjednici ogranaka Matice Dražen Švagelj i Andrija Stojić, a izvrsnu prosudbu o ovom književnom djelu dala je cijenjena profesorica Ružica Sorčik.

Inače ovo je treći roman koji je autorica predstavila publici u Slavoniji. Govori o životu žene koja se tri puta za života vraća u Slavoniju kako bi preživjela i to prvi put kao djevojčica kada fra Didak organizira spašavanje gladne djece iz Hercegovine, drugi put kao supruga i majka u ratnom vihoru i treći put nakon progona kao žrtva totalitarnog komunističkog režima. Anica je i u Domovinskom ratu morala opet u izbjeglištvo iz Tovarnika u Pulu, kada se ponovio gotovo isti scenariji kao i u Drugom svjetskom ratu. I kako je i sama Anica u svom posljednjem intervju opisala da je živjela od Franje Josipa do Franje Tuđmana tako simbolično roman nosi i naziv Od Franje do Franje, mada to nisu jedine Franje koje se spominju u ovom odličnom romanu.

Prigodom gostovanja Ogranka Matice hrvatske Čitluk u Osijeku i Vinkovcima, predsjednik Andrija Stojić uručio je prigodne darove popularnih izdanja ogranka. Ovo je još jedna plodonosna suradnja između, može se reći, najaktivnijih ogranaka Matice.

 

M.J.

Continue Reading