Connect with us

Uncategorized

Istraživanje je pokazalo da čak i boja za kosu može izazvati rak dojke

Bojanje kose prakticiramo dugi niz godina i s tom praksom zapravo nikada ne povezujemo neke dugoročne posljedice, iako znamo da nam sve te kemikalije štete, prenosi Net.hr. 

Međutim, profesor i kirurg Kefah Mokbel u bonici Princess Grace Hospital u Londonu, pronašao je zabrinjavajuću korelaciju između raka dojke i bojanja kose. Konkretno, stopa pojavljivanja raka dojke u žena koje boje kosu narasla je na 14 posto.

Profesor napominje da bi žene trebale ograničiti bojanje kose na pet puta godišnje, a ne jednom mjesečno zbog obnavljanja izrasta. Također, trebale bi nastojati koristiti proizvode sa što je više moguće prirodnih sastojaka.

Sumnju je potvrdilo još jedno istraživanje 

“Ono što smatram posebno problematičnim jest činjenica da beauty industrija prepoučuje bojanje svakih četiri do šest tjedana”, rekao je Mokbel.

Dodaje da je za više saznanja potrebno još puno istraživanja, ali njihove rezultate ipak treba uzeti u obzir.

Sanna Heikkinen iz Finskog registra raka također je potvrdila da je jedno njihovo istraživanje otkrilo kako boja za kosu može potaknuti razvoj raka dojke. “Promatrali smo statističku povezanost između korištenja boje i rizik od raka dojke, ali nije moguće potvrditi točnu uzročno-posljedičnu vezu. Možda je stvar u tome da žene koje bojaju kosu koriste puno više ostalih kozmetičkih proizvoda nego one žene koje to ne rade”, objasnila je Heikkinen.

Sve u svemu, s bojanjem kose ne treba pretjerivati, kao ni s čim drugim.

Continue Reading