Connect with us

Ljubav

Predstavljena uskrsna poruka nadbiskupa Barišića

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić susreo se s novinarima te je predstavio svoju uskrsnu poruku u utorak 27. ožujka u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

Uskrsnu poruku nadbiskup je započeo govorom o ženama, o ženama koje prve susreću uskrslog Gospodina i javljaju radosnu vijest drugima te o Isusovu odnosu prema ženama, koji je poseban i prepoznatljiv od utjelovljenja do smrti na križu. „I sam je rođen od žene – Blažene Djevice Marije. Isus pokazuje samilost prema grešnim ženama. Posebnu osjetljivost pokazuje prema siromašnim udovicama i tuđinkama. Javnu grešnicu je zaštitio i spasio od sigurne smrti. Prisjetimo se samo slučaja hramskog novčića te majke udovice i smrti njezinog sina jedinca. Na Isusovu putu pratile su ga i pomagale žene. Nitko nije tako i toliko zaštitio dostojanstvo osobe, muškarca i žene, naročito žene, u svom vremenu i za svako vrijeme, kao raspeti i uskrsli Krist Gospodin”.

Nadbiskup ističe da su muški i ženski rod jednakoga dostojanstva, „ali različiti po spolu, naravi i psihi. Žene gledaju srcem, vide dublje i iskrenije osjećaju ljude u potrebama. Ustrajnije su u poteškoćama i zadnje se predaju i uzmiču. One su otpornije i upornije, a njihova solidarnost i pažnja dopiru dalje – zadnje gube nadu. Prije svega ovo vrijedi za žene – majke gdje dolazi do izražaja njihova ljubav i povezanost sa životom. Zato vidimo na križnom putu jeruzalemske žene koje suosjećaju i plaču nad Isusovom sudbinom, a po tradiciji tu je i hrabrost žene Veronike, koja pruža Isusu rubac da otare svoje znojno lice. I uz Isusov križ su žene koje žele iskazati dolično poštovanje ukopu njegova tijela. (…) Majka svojom sebedarnom ljubavlju unosi toplinu, vjeru, nadu; obogaćuje uspjehe, osmišljava radosne događaje, ulijeva povjerenje i sigurnost u poteškoćama i tješi u porazima. Majka hrabri članove svoje obitelji pružajući svjetlo u tami, ne gubeći nadu u obiteljskim poteškoćama i nevoljama”, ističe nadbiskup.

U poruci nadbiskup ističe da je potrebno „zaštiti ženu – majku, svetinju, da ne postane dodatna žrtva poganskog, nehumanog i bezbožnog mentaliteta koji ne zna poštivati dostojanstvo žene ni majčine sebedarne ljubavi”. „Već dugo vremena prati nas i proteže se jedna medijska vijest upravo o zaštiti žena od nasilja. Svatko normalan će reći da je to dobra vijest. Dosta nasilju, a osobito nad ženama! Svako nasilje, a osobito nad ženama, sve nas treba povezati i ujediniti. No, ono prikriveno nasilje u suprotnosti s ljudskom naravi muškarca i žene, jest to što nas uznemiruje i stvara podjele među nama. Nažalost, privremeno skriveni i prikriveni ponori u sebi kriju opasne i duboke provalije s nesagledivim posljedicama za društvo i ljudski rod, čovjeka i obitelj, za naš dom i domovinu. Nasilje se rješava ozdravljenjem, a ne rastakanjem čovjeka. Svaki pokušaj samostvaranja i samoostvarenja novoga čovjeka, neovisna od Stvoritelja novi je pokušaj gradnje ‘Babilonske kule’ koja će prije ili poslije završiti u provaliji. Opasna vrata provalije su odškrinuta, a s vremenom će se ona sve više, po etapnoj indoktrinaciji, otvarati”, pojašnjava nadbiskup.

Mons. Barišić se u svojoj uskrsnoj poruci pita: „Čemu ova dodatna i nepotrebno nametnuta provalija? Čemu ovi diktati čije ćemo posljedice itekako osjetiti? Kad se počne propadati u ponor ne zaustavlja se dok se ne dotakne dno. Zar nemamo već dovoljno provalija u kojima se nalazimo i iz kojih je potrebno zajedno i uz velike napore izlaziti?” „Dosta je samo pogledati demografsku sliku naše domovine, gdje se sve manje vide kolijevke, a sve se više organiziraju pogrebne povorke kao i povorke mladića, djevojaka i mladih obitelji koje napuštajući svoj dom i domovinu, traže budućnost negdje u tuđini. Tu je provalija siromaštva koja se sve više širi jer nema radnih mjesta i sredstava za normalan život. A tko bi mogao izmjeriti provaliju beznađa koja se rađa zbog lažnih obećanja, prikrivenih radnji, rodbinskih i stranačkih veza, nepotizma i korumpiranosti, nametnutih obveza i gubljenja vlastite slobode? A mi se svađamo i dijelimo, gubimo i trgamo na donošenju zakonskih obveza koje su jako udaljene od stvarnoga života, a još više od najveće zaštite života – Krista uskrsloga”, navodi nadbiskup.

Nadalje ističe da izlaza ima i da „nismo bez nade” te je podsjetio na mozaik u Istanbulu koji je otkriven u nekadašnjoj kršćanskoj bazilici, a danas džamiji, a koji prikazuje silazak uskrsloga Krista nad pakao. U tom svjetlu poručuje da „Uskrsli Gospodin iz ponora groba i smrti oživljava muškarca i ženu – čitav ljuski rod”. Naglašava „da smo pozvani biti svjedoci te životvorne nade, unositi je u izazove i poteškoće kako bismo bili narod života s više kolijevki nego grobova, solidarni s potrebnima i zauzeti za mlade i njihovu budućnost. Zahvaćeni uskrslim Kristom, u čvrstoj vjeri i pouzdanoj nadi oslikanoj u Istanbulskom mozaiku, pozvani smo nadići sve ponore i uskladiti sve segmente našeg složenog gospodarskog, političkog, zakonodavnog, medijskog, duhovnog, moralnog, osobnog i obiteljskog mozaika. Uskrsli Krist – nada naša – ne postiđuje”.

Slaveći radosnu vijest zaštite i dostojanstva života, nastavlja nadbiskup, „imajmo hrabrosti stati uz svoj križ i križ našega naroda, sada, poslije Uskrsa, s još većim motivom od onog kojeg su imale žene uz Kristov križ. Jer Krist, pobjednik nad svim nasiljima i nepravdama, grijesima i smrću, uskrsnu i život obrani”.

„Poštovane djevojke – žene – majke, slavimo radosni događaj uskrsnuća Gospodinova u godini koju smo na osobit način posvetili majci i majčinstvu. Sa svojom vjerom i pouzdanom uskrslom nadom budite i pomozite i nama biti svjedocima i navjestiteljima radosti života u svojim obiteljima, župnim zajednicama i na radnim mjestima. Potrebno nam je vaše svjedočenje i vaš primjer jer nas vi svojom ženstvenošću, majčinstvom, nježnošću, ustrajnošću, vjerom i ljubavlju prve izbavljate iz tame ponora i osvjetljavate put budućnosti našeg naroda. Sam Isus Krist najveća je zaštita vašega dostojanstva žene – majke od svih mogućih oblika nasilja u braku, obitelji i društvu, kao i dostojanstva svakog muškarca – oca. U Godini majke i majčinstva s vama smo u hodu prema Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna 2018. pod geslom ‘Obitelj – izvor života i radosti.’ Neka priprava na susret naše Splitsko-makarske nadbiskupije i čitave domovinske Crkve bude u duhu radosti naše nade: Krista raspetoga i uskrsloga”.

Čestitajući Uskrs svim ljudima dobre volje, nadbiskup je predstavnicima medija darovao svijeću s logotipom Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji te se zadržao s njima u kratkom razgovoru uz sok i kolače.

 

M.M.

Continue Reading