Connect with us

Ekonomija

Predsjedništvo HDZ-a BiH usuglasilo buduće aktivnosti, imenovalo Središnji izborni stožer za lokalne izbore te usvojilo nacrt strateških smjernica

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru danas je održana deveta redovita sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH).

Predsjedništvo je na dnevnom redu razmatralo aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini sa svim svojim elementima. Jedna od točaka bila je i pripremne aktivnosti za lokalne izbore u BiH 2024. godine, njihovo održavanje te vremenski okvir i stranačke aktivnosti koji predstoje do listopada. Također, Predsjedništvo se pripremalo za proširenu sjednicu Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH koje će se održati u ponedjeljak 22. siječnja.

Raspravljajući o unutarstranačkim aktivnostima i funkciji jačanja uloge HDZ-a BiH u političkom ambijentu BiH posebno u ovoj godini pred lokalne izbore, urađena je prva analiza stanja u lokalnim sredinama, nakon obilazaka općina i gradova.

Predsjedništvo HDZ-a BiH na održanoj sjednici je imenovalo Središnji izborni stožer za lokalne izbore te usvojilo nacrt strateških smjernica. Strategija će biti dijelom strategije za Opće izbore, s tim da će svaka lokalna sredina sama prilagoditi ciljeve i teme u kampanji.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović obratio se medijima i upoznao s temama o kojima je Predsjedništvo stranke raspravljalo.

Predsjednik Čović je komentirao i jučerašnji održani sastanak s partnerima trojke i SNSD-a u Banja Luci ističući kako je sastanak bio preslika atmosfere sa sastanka iz kolovoza prošle godine nakon kojeg je u Vijeću ministara BiH usvojeno pet zakona.

„Na dnevnom redu smo imali jako puno tema i sve su bile u funkciji našeg statusa kada su u pitanju europske integracije i dolazak visokih gostiju sa ciljem da ispunimo svih 14 uvjeta koji su stavljeni ispred nas sa ciljem da to donosimo u institucijama BiH kroz izvršnu i zakonodavnu vlast i sa ciljem da nitko ne nameće nikakva rješenja. Bez obzira o kome se radi“, naglasio je predsjednik Čović.

Na pitanje o mogućnosti nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH koje je najavio visoki predstavnik Christian Schmidt, istaknuo je kako nema potrebe za nametanjem.

„Ja sam sjeo proteklog vikenda visokim predstavnikom Schmidtom i rekao da ne vidim razlog da visoki predstavnik donosi bilo kakvu odluku, pa ni oko tehničkih izmjena, niti da itko iz međunarodne zajednice potiče bilo koga na taj način. Tada sam ga i informirao da ćemo mi održati sastanak. To je vrlo jasan stav i mislim da postoji parlamentarna većina sa takvim mišljenjem da nema potrebe za nametanjem. Oko svih stvari smo se manje više dogovorili, sada to treba realizirati“, istaknuo je predsjednik Čović.

Na pitanje vezano za južnu interkonekciju, i navodnu opstrukciju projekta, predsjednik Čović je kazao kako nema nikakve opstrukcije i da smo mi smo u krajnje proaktivni oko ove teme.

„Južna interkonekcija je strateški interes Bosne i Hercegovine, pa hrvatskog naroda u BiH i naravno da je naš prijedlog bio vrlo jasan. Prolazi kroz Hercegovačko-neretvansku županiju, Zapadnohercegovačku županiju, Hercegbosansku županiju i Središnju Bosnu i ne može mi netko kazati da je to neki drugi strateški interes. Ja sam rekao, kao što imamo BH Gas imat ćemo i Južnu plinsku interkonekciju i na to se ne može nitko ljutiti. Ona će također biti u vlasništvu Federacije BiH 100 posto i ne može nitko govoriti o nekim interesima. Ja osobno nemam nikakvih privatnih interesa i nadam se da partneri s druge strane nemaju nikakvih privatnih interesa i mi ćemo i dalje gurati taj projekt“, istaknuo je predsjednik Čović.

Continue Reading