Connect with us

Kultura

Pero Kovačević: Hrvatska treba uvesti vojnu obuku, a evo i zašto

Ovaj uradak odnosno kolumnu ću posvetiti najavi Ministarstva obrane da radi na konceptu kraće osnove vojne obuke te pisanju medija da je ministar obrane Ivan Anušić dobio zadatak da uvede mjesec obvezne vojne obuke nakon srednje škole, u kojoj bi obveznici vojne obuke nakon srednje škole prošli obuku prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i kemijske zaštite.

 

U uratku se bavim profesionalnom i stručnom analizom pitanja uvođenja obvezne vojne obuke.

Cilj mi je dati odgovor javnosti da je ovaj potez neminovan i nužan te dati prijedloge i smjernice odgovornim kako pristupiti ustroju i izvođenju obvezne vojne obuke. Držim da sam više nego kvalificiran dati svoj doprinos razraditi ovog pitanja odnosno teme.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA
  • Izaberite Samsung Galaxy AI Ušteda do 240 KM Nova Galaxy S24 serija

Podsjećam da sam bio jedan od autora svih sustavnih zakona i drugi temeljnih dokumenata iz područja obrane devedesetih godina prošlog stoljeća i čelnik radne skupine (koju je imenovao predsjednik Tuđman i Vlada 1991.) koja je izradila Plan obrane Hrvatske, Plan uporabe oružanih snaga Hrvatske i Plan osvajanja vojarni „JNA“.

Hrvatska nema što čekati s uvođenjem obvezne vojne obuke

Sigurnosni zahtjevi u Europi i svijetu, kao i okruženje u kojem se nalazi Hrvatska su takvi da je nužno žurno uvesti obveznu vojnu obuku, a vjerojatno će biti nužno i ponovno uvesti obvezno služenje vojnog roka, u dogledno vrijeme.

Budimo realni, Hrvatska vojska je brojčano mala i ima sve više poteškoća u svojoj popuni jer mladima vojni poziv nije popularan iz više razloga. Posjetimo se služenje vojnog roka je u Hrvatskoj prije zamrzavanja, odnosno ukidanja 2007. i 2008. godine trajalo 6 mjeseci, a godišnje je nešto oko 22 tisuće ročnika služilo vojni rok.

Koncept uvođenja obvezne vojne obuke treba biti dobro osmišljen

Kad govorimo o konceptu uvođenja obvezne vojne obuke koji spominje i Ministarstvo obrane u svom priopćenju valja odmah reći da koncept treba biti dobro osmišljen i razrađen s jasnim odgovorima na pitanje što se želi postići uvođenjem obvezne vojne obuke, što će to značiti za popunu pričuvnog sastav Hrvatske, tko bi bio obveznik obvezne vojne obuke i što slijedi nakon završetka obvezne vojne obuke.

Koncept treba sadržavati zakonodavne izmjene i normiranje u Zakon u obrani. Pravno je jasna situacija da će se na obvezno vojnu obuku upućivati novac- vojni obveznici s navršenih osamnaest godina života, vojno sposobni koji se ne pozovu na prigovor savjesti.

Znači zakon treba normirati i pitanje obučavanja vojnih obveznika koji se pozovu na prigovor savjesti i za njih uvesti obveznu obuku za sudjelovanje u sustavu civilne sustav i za druge potrebe zaštite i spašavanja. Jednako zakon treba dati odgovor hoće li žene biti obveznice obvezne vojne obuke odnosno obvezne obuke za sudjelovanje u civilnoj zaštiti i drugim potrebama sustava zaštite i spašavanja.

Obveznike bi na obveznu vojnu obuku i obveznu obuku za sudjelovanje u sustavu civilne sustav i za druge potrebe zaštite i spašavanja trebalo pozivati odnosno upućivati ih na tu obuku godinu dana nakon završetka srednje škole. Naime, pozivanje obveznika na obveznu obuku netom nakon završetka srednje škole, nije prikladno iz više razloga jer većina ima obvezu polaganja mature a predstoji im i upis na fakultete i visoko školstvo.

Duljina trajanja obvezne vojne službe

Kao što sam već napomenuo, služenje vojnog roka prije njegovog zamrzavanja odnosno ukidanja trajalo je šest mjeseci. Naime, šest mjeseci je najkraće razdoblje u kojem se može provesti temeljna i dopunska vojna obuka.

Budimo realni, najave da će obvezna vojna obuka trajati mjesec dana nam govore o tome da se u tako kratkom vremenskom razdoblju ne može provesti temeljna vojna obuka već samo dati polazne osnove prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i kemijske zaštite.

Ako smo se odlučili na koncept uvođenja obvezne vojne obuke onda on mora trajati najmanje dva mjeseca kako bi se provela temeljna vojna obuka. Temeljna vojna obuka nam je za vrijeme obveznog služenja vojnog roka trajala dva mjeseca i 22 dana, ostatak do šest mjeseci obuhvaćao je provođenje dopunske vojne obuke za vojne specijalnosti.

Ako obvezna vojna obuka bude trajala dva mjeseca, onda bi se temeljna vojna obuka trebala provoditi prema ratnom rasporedu u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske, nakon završetka obvezne vojne obuke.

Ako politika odluči da će obvezna vojna obuka trajati mjesec dana, nećemo postići ono što nam je nužno. Prema tome, koncept treba dobro osmisliti, razraditi i znati koje ciljeve želimo postići.

Pero Kovačević/Foto: pxll

Continue Reading