Connect with us

Scena

Predsjednica otkazala obraćanje naciji nakon dramatičnog obrata Petrov – Milanović

NI u četvrtom, vrlo dramatičnom, krugu konzultacija kod predsjednice Republike nitko nije došao s potpisima potpore 76 izabranih saborskih zastupnika.

Predsjednica je, nakon četvrtog kruga konzultacija, najavila obraćenje javnosti. Mi smo najavili da će nakon današnjih  razgovora raspisati prijevremene izbore, no nakon još jednog velikog preokreta u pregovorima oko sastavljanja Vlade, iz Ureda predsjednice otkazano je obraćanje javnosti.

Božo Petrov nakon konzultacija je, pred sjedištem svoje stranke objavio da prekida pregovore s SDP-om.božo petrov

Za 14 sati najavljena je SDP-ova konferencija za novinare.

13:00 ‘Ne bi bilo mučno da sad idemo s Mostom, bilo bi sjajno jer su izabrali prava rješenja. Pitate me apsurdno pitanje. Ne očekujte da im kažemo – gle, nemojte ić’ s nama!’, kazao je Karamarko, zaključujući:
‘Vrijeme je najbolji tumač svih događaja’, rekao je Tomislav Karamarko
nakon još jednog velikog obrata u pregovorima oko sastavljanja hrvatske vlade

13:10 Petrov je pred novinare izašao nešto prije 13 sati i optužio optužio SDP da dok traju pregovori pojedinačno nazivaju njihove zastupnike tražeći od njih pojedinačnu podršku za SDP u slučaju da pregovori ne uspiju. ‘Pregovori s koalicijom Hrvatska raste su završeni. Prešli smo preko puno toga ja sam rekao da je dosta šamaranja, ali ovo što se događa u zadnjih 48 sati je stvarno previše.

12:40 ‘Rekli smo predsjednici da imamo potpisa koliko imamo i sad ćemo vidjeti kako ide u pregovorima ovih drugih kolega’, rekao je nakon sastanka s predsjednicom šef HDZ-aTomislav Karamarko. Hoće li se ići na nove izbore, odlučit će predsjednica, kazao je. Ne radimo na raskolu Mosta, od prvog dana želimo da budu homogeni, rekao je Karamarko.

12:20 Na Pantovčak su stigli predstavnici Domoljubne koalicije i započeli razgovore s predsjednicom. Delegaciju predvode Tomislav Karamarko, Branko Hrg i Ivan Tepeš.

12:20 Pred središnjicu Mosta u Smičiklasovoj Petrov je stigao vidno uzrujan. ‘Nije se dogodilo ništa gore, dogodilo se ranije. Imam hitan sastanak Nacionalnog vijeća, vidjet ćemo poslije’, kratko je rekao Petrov na ulasku u središnjicu Mosta.

12:15
‘Pregovaramo i mislim da će između Božića i Nove godine sve biti rješeno i da će Božo Petrov biti mandatar’, rekao je Zoran Milanović nakon sastanka s predsjednicom. Milanović pretpostavlja da je Predsjednica udovoljila zahtjevu Mosta za odgodom. ‘Sada je situacija drugačija, bliže smo dogovoru’, rekao je Milanović.  Danas nisu stigli s potpisima jer, kaže, žele postići cjeloviti dogovor.

11:55 Na Pantovčak su stigli čelnici koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović, Vesna Pusić, Silvano Hrelja i Nansi Tireli.

11:50 Petrov je izjurio s konzultacija s predsjednicom nakon desetak minuta bez da je dao izjavu okupljenim novinarima: ‘Nemojte se ljutiti!’

11:40 Božo Petrov je stigao na Pantovčak, ali ovaj put sam bez delegacije.

11:25 Boris Miletić predsjednik IDS-a novinarima je rekao da mu je prihvatljiva suradnja koalicije Hrvatska raste i Mosta no da će se o podršci Petrovu kao mandataru oglasiti kada to netko i službeno predloži te kada o tome rasprave stranačka tijela.

11:20 Hrid i Drago Prgomet nikome neće dati bianco potporu i ovaj tjedan očekuju razgovore s lijevom i desnom koalicijom. Iako je Prgomet nakon prekida suradnje s Mostom rekao da podržava Petrova za mandatara, danas kaže da mora razgovarati s njim prije.

11:15 Iz Mosta su potvrdili da će s koalicijom Hrvatska raste nastaviti razgovore u 13 sati. Sastat će se u prostorijama Mosta u Smičiklasovoj ulici u Zagrebu.

11:00 HDSSB je ostao pri svom stavu – nikome ne daju podršku jer ih, kazao je predsjednik stranke Dragan Vulin, nitko još nije kontaktirao. Ukoliko će njihov glas biti potreban za formiranje većine spremni su, kaže, sjesti za stol i razgovarati. Za odugovlačenje u formiranju vlade odgovornima smatra one koji su osvojili najveći broj mandata, pri čemu je, kaže, Most među najodgovornijima.

10:50 Reformisti su načelno spremni podržati Božu Petrova za mandatara, no s njim će prvo morati razgovarati i o tome će morati odlučiti tijela stranke, kazao je novinarima Radimir Čačić. Rekao je kako trenutno smatra da Petrov ne bi bio dobar premijer jer nema znanja i vizije, ali je ostavio otvorenu mogućnost da ga Petrov u razgovoru razuvjeri.

10:30 Petrov se kratko pojavio na Pantovčaku. Došao je do ulaznih vrata i potom se brzo vratio u auto. Falio je. Most je predsjednica zakazala tek za 11:40 sati.

10:15
Podršku Boži Petrovu kao mandataru dao je i Furio Radin te zastupnici SDSS. Podrška ide samo u slučaju suradnje s koalicijom Hrvatska raste no ipak je Radin na pitanje bi li Petrovu podršku dao u kombinaciji s Domoljubnom koalicijom kazao da bi. Podsjetimo i Mirko Rašković koji danas ne dolazi na konzultacije ranije je kazao da će se prikloniti većini.

9:45 
Petrova za mandatara odlučili su podržati i Šandor Juhas i Vladimir Bilek. ‘Odlučili smo mu pružiti, ne šansu i priliku, nego pružiti da preuzme odgovornost’, rekao je Bilek, dodavši da se nada da je ovo zadnji krug konzultacija.

9:30 Veljko Kajtazi potvrdio je novinarima da je promijenio mišljenje. ‘Odlučio sam dati podršku Boži Petrovu za mandatara’, kazao je Kajtazi. Ta podrška, kaže, vrijedi samo ako dodje do dogovora Mosta i koalicije Hrvatska raste, a ukoliko bi se govorilo o suradnji Mosta i Domoljubne koalicije, Kajtazi bi, kako kaže, trebao tada vidjeti.

9:05 ‘Moj stav je i dalje da manjine ne odlučuju i nikome nisam potpisala’, poručila je Ermina Lekaj Prljaskaj nakon razgovora s predsjednicom. Na pitanje je li spremna podržati Petrova, rekla je: ‘Da, ako tako odluči većina.’

MP/Foto:screenshot hrt tropolje.info

Continue Reading