Connect with us

Kultura

Odana počast žrtvama Križančevog sela

Dužnosnici hrvatskog naroda u BiH poklonili su se danas 22. prosinca 2015. godine, na 22. godišnjicu zločina kojeg su nad Hrvatima u Križančevu Selu nadomak Viteza, nevinim žrtvama stradalih od strane pripadnika Armije BiH.

Izaslanstvo HDZ BiH predvođeno predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a te predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem nazočilo je misi zadušnici u crkvi Sv. Leopolda u mjestu Dubravica. nakon čega je održana komemorativna sjednica u osnovnoj školi Dubravica, mimohod do spomen obilježja, polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju u Križančevu Selu na kojemu su ispisana imena 74 ubijena hrvatska civila i vojnika.

Podsjetimo, prije 20 godina, 22. prosinca 1993., specijalne postrojbe Armije BiH iz Zenice, Tuzle i Sarajeva, pod okriljem hladne i maglovite noći, probile su linije obrane Viteške HVO brigade te napravile pokolj u Križančevu Selu. Tom prilikom poginula su i ubijena 34 vojnika HVO-a i hrvatska civila, a Križančevo Selo je opljačkano i spaljeno. Ranjeno je i zarobljeno 30 vojnika, a njihova masakrirana tijela, nakon pritiska UNPROFOR-a, EU promatrača i Međunarodnog crvenog križa, nakon 39 dana, predana su obiteljima.

Za zločin nad Hrvatima iz Križančeva Sela nitko još uvijek nije odgovarao.

 

M.J.tropolje.info

Continue Reading