Connect with us

Sinovi povijesti

Predsjednica optužila veleposlanike da rade protiv Hrvatske!

Najvažnija izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Božićnom intervju  zaVečernji list prošla je nezapaženo.

Govoreći o vanjskoj politici Hrvatske Predsjednica je kazala “i sama sam se uvjerila da ima veleposlanika koji ne da ne rade u interesu hrvatske države, nego rade protiv državne politike”.

Ponovit ćemo rečenicu: “I sama sam se uvjerila da ima veleposlanika koji ne da ne rade u interesu hrvatske države, nego rade protiv državne politike.”

Drugim riječima predsjednica države prozvala je neke hrvatske veleposlanike da su počinilinacionalnu izdaju.

Ta izjava data je odgovoru na pitanje o posjeta premijera Andreja Plenkovića Ukrajini, koji je izazvao oprečne komentare, a koji je Grabar Kitarović pozdravila kao hvalevrijednu inicijativu za daljnji razvoj gospodarskih odnosa s Ukrajinom.

Komentirajući premijerom posjet Kijevu i njen razgovor s ruskim veleposlanikom u Zagrebu Azimovim, Kolinda Grabar Kitarović je rekla:

“Taj posjet vidim kao nastojanje da se iznađe mirno rješenje u okvirima sporazuma iz Minska, kojeg je supotpisnica i Rusija, te kao hvalevrijednu inicijativu za daljnji razvoj gospodarskih odnosa s Ukrajinom.

Ruski veleposlanik u Zagrebu Azimov iskazao je volju za suradnju da se riješe sve nedoumice i razmirice. I sama sam nezadovoljna što u Rusiji, kao i u Turskoj, već jako dugo nemamo veleposlanika.  To je, nažalost, posljedica toga što u zadnje nepune dvije godine imamo već treću vladu, no sad vjerujem u dobru suradnju pri imenovanju veleposlanika s premijerom Plenkovićem i ministrom Stierom. Dosad smo slali krivu poruku Moskvi kao da nam nije stalo do odnosa s Rusijom, a zapravo je to bio proizvod našeg nemara.

Žurno je potrebno napraviti promjene u hrvatskoj diplomaciji u mnogim državama jer sam se i sama uvjerila da ima veleposlanika koji ne da ne rade u interesu hrvatske države, nego rade protiv državne politike. Veleposlanici su diplomati i oni ne kreiraju državnu politiku, nego je provode.

Velika većina naših diplomata izrazito su marljivi i sposobni ljudi te veliki domoljubi i uvjerena sam da ćemo ubrzo na ključnim pozicijama dobiti upravo takve ljude. Ne želim da se ponovi situacijakada je naše veleposlanstvo u Beogradu, zamislite, pitalo naš MVP treba li na obljetnicu Oluje spustiti zastavu na pola koplja jer je Srbija to tražila!

U restrukturiranje diplomatske mreže krećemo odmah poslije Nove godine i imenovat ćemo promptno nekoliko ključnih veleposlanika. Već je povučena dosadašnja veleposlanica u Crnoj Gori te sam uručila vjerodajnice našem novom veleposlaniku,” kazala je Predsjednica.

Maxportal je više mjeseci u posjedu informacije da je jedan hrvatski veleposlanik osumnjičen da je suradnik srbijanske tajne službe (Bezbedonosno-informativna agencija – BIA), ali na zamolbu da ne pravimo dodatne skandale odgodili smo objavu te informacije.

O kojem veleposlaniku je riječ, tko je primao plaću u Ministarstvu vanjskih poslova RH, a radio za srpsku tajnu službu, objavit ćemo tijekom sutrašnjeg dana.

M. Marković/foto:mp

Continue Reading