Connect with us

Scena

Markov trg

(Pre)Malo je ozbiljnog novinarstva u Hrvata; postoji tucet suvislih analitičara, komentatora i izvješćivača, dok istraživačko novinarstvo virtualno ne postoji.

Jedna od boljih emisija, “Markov trg”, koja je obrađivala afere i korupcije “antifašista” i inih petokolonoša te ugošćavala ljude kojima agitprop nije davao medijski prostor je ukinuta prije manje od tjedan dana, odnosno njezinu je voditelju i uredniku, Marku Juriču otkazana suradnja, zbog “ustaškog” incidenta.

Naime, gospodin je Jurič odjavio posljednju emisiju na način da je pozvao građane provedu društveni eksperiment: da pozdravljaju sa “za dom spremni”, pa da vide koliko taj pozdrav širi mržnju (prema riječima Pupovca Milorada).

Inače, na Juriča je već bila otvorena “partizanska paljba”, nakon što je odjavio emisiju riječima: “Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom: budite oprezni budući da je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi, oštar četnik u blizini.“ Nakon toga je Vijeće za elektroničke medije ugasilo Z1 televiziju na tri dana, odlukom Mirjane Rakić, poznate i pod kodnim imenom „Gizela“.

Zanimljiv je, međutim, onda bio stav glavne urednice Z1 televizije Maje Šudić: „Emisija Markov trg urednika i voditelja Marka Juriča Z1 televizija emitirao kao proizvod vanjske produkcije, a Marko Jurič, kao i ostali suradnici Z1 televizije, ima novinarsku i uredničku slobodu i odgovornost te različita mišljenja s kojima se kao televizija nužno ne slažemo uvijek. Z1 televizija vjeruje u mjerodavne institucije Republike Hrvatske koje se brinu da se pri novinarskim slobodama i različitostima mišljenja poštuju pozitivni zakonski propisi te ćemo njihov sud u ovom slučaju u cijelosti i sa zadovoljstvom prihvatiti.“

Ako bismo stupnjevali i ocjenjivali količinu „ustaštva“, onda je svakako reći da su u SPC-u četnici teži krimen od pozivanja građana da pozdravljaju sa „za dom spremni“, no antifašistička logika nije baš najjasnija pa možda i nije tako.

Svakom fašizmu je urođena laž i obmana (kao i srbijanskom biću), stoga treba razmotriti zašto je gospodin Jurič zaista dobio otkaz, jer, Jurič je znao biti (kao što je gore navedeno) dosta oštriji pa je prolazio bez sankcija od strane vlastite televizije. Tematika koju je u posljednje vrijeme obrađivala emisija „Markov trg“ bila je vezana uz rad pravosuđa, DORH i USKOK, odnosno korumpirano i politički podobno pravosuđe. Ekskluzivno su puštane snimke sa suđenja te analizirane od strane gostujućih odvjetnika, na kojima se, primjerice, moglo vidjeti kako USKOK-ov vještak nije sposoban obrazložiti na izravan upit suda svoje vještačenje, ili se pak odsutstvo važnih dijelova spisa pravdalo time da se „printer pokvario“, česte promjene iskaza svjedoka i t.d. Da nije tragično, bilo bi komično. Poseban je predmet te emisije, napose u zadnjoj emisiji, bio i Milorad Pupovac, njegovo izvlačenje novca iz „Tesla banke“, etno-trgovanje i četnički element u SNV-u i SDSS-u.

U posljednjoj emisiji gosti bijahu saborski zastupnik general Željko Glasnović i predsjednik Srpske pravedne stranke Nenad Vlahović. Obrađivala se afera „Bankomat“, odnosno možebitna prodaja Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb, uloga ministara financija Ivana Šukera i Slavka Linića (prodaja Riječke banke) u tim pokušajima (pokušaj prodaje HPB-a), ali i činjenica da Erste banku, koja se najviše zanima za prodaju tih najvećih hrvatskih banaka, kontrolira skupina austrijskih Srba (!), te se spominjalo i zašto Hrvatska država, mimo svih međunarodnih ugovora isplaćuje mirovine Srbima koji nisu za rad obavljen u Srbiji, a ne u Hrvatskoj (?!)…

Dakle, prema tematici se dade zaključiti da gospodin Jurič nije dobio otkaz zbog „ustaške“ odjave emisije, već jer se, radeći svoj posao profesionalno i savjesno, dotakao udbaško-srpskog pranja novca te uništavanja hrvatskog bankarskog sektora, a time i hrvatske države i njezina naroda.

Sjetimo li se slučaja da je Tihomir Dujmović dobio otkaz u Večernjaku kad je počeo kopati po likvidacijama koje je počinio otac Ive Josipovića, to se ipak može razumjeti, jer, Večernji je list, uz „bratijski“ Novi i Jutarnji, u rukama struktura koje izravno kontroliraju ostaci Partije. No, da nakon svih ovih godina Z1 televizije, koja je u propagandnom hrvatskom mraku predstavlja (ili: predstavljala je) jedinu svjetlu točku hrvatskog novinarstva, te da i ona postupa po nalozima Milorada Pupovca, to je zastrašujuć podatak jer znači da je predstavnik srbijanske manjine najmoćniji čovjek u hrvatskoj (?!) državi.

U posljednjoj se emisiji postavilo pitanje Nenadu Vlahoviću: „Tko stoji iza Milorada Pupovca“. Gospodin Vlahović (inače čovjek izbačen iz Pupovčeve stranke) nije htio reći, valjda se bojeći tužbe ili nečeg goreg; u svakom slučaju, bilo ga je strah Milorada Pupovca. Svjedočimo još jednom udarcu na slobodu novinarstva, a pitanje i dalje ostaje: tko stoji iza Milorada Pupovca. kojeg se nisu usudili taknuti Račan, Sanader, Milanović i Plenković, ali čak ni Tuđman?

 

L.C.

Continue Reading