Connect with us

Uncategorized

POTVRĐENO? Ovo je novi ministar financija… Dolazi iz Agrokora!

Zdravko Marić s dosadašnje funkcije izvršnog direktora Agrokora za strategiju i tržišta kapitala preuzet će vjerojatno najvažniji resor u novoj Vladi.

Dva neovisna izvora u HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji, kao i nekoliko ljudi iz poslovne zajednice, piše RTL, su im potvrdili da je Zdravko Marić, jedan od izvršnih direktora Agrokora, novi ministar financija.

Tijekom večeri sastali su se mandatar Tihomir Orešković, te čelnici HDZ-a i Mosta Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Dogovaraju se oko imena kandidata za ministre, a dogovor bi se trebao postići večeras, ili najkasnije tijekom sutrašnjeg dana.

Tihomir Orešković od samog početka inzistira da on sam odabere ministra financija, što mu je i odobreno. HRT također navodi Zdravka Marića kao najizglednijeg kandidata za ministra financija. Neslužbeno se doznaje kako je zapelo oko imenovanja Ante Ćorušića za novog ministra zdravstva, a ni mnoge braniteljske udruge ne podupiru Miju Crnoju za ministra branitelja. O Mostovom ministru gospodarstva još treba odlučiti, aMiro Kovač preuzima ministarstvo vanjskih poslova. Trebalo bi ih i dalje biti 20, uz dva potpredsjednika –Petrova i Karamarka.

Podijeljena mjesta u Saborskim odborima

Danas su između oporbe i vladajućih u Saboru podijeljena mjesta u saborskim odborima. Kako ekskluzivno doznaje HRT, Domoljubna koalicija i Most dobili su Odbor za zakonodavstvo, čiji će predsjednik biti Davor Bošnjaković. Dobili su i Odbor za gospodarstvo koji će voditi Ivan Domagoj Milošević te Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb na čijem će čelu biti Ines Strenja Linić. Vladajući su dobili i Odbor za medije, Odbor za financije, Odbor za vanjske poslove i europske integracije.

Pripao im je i Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav koji je trebao preuzeti Robert Podolnjak. No Podolnjak je istodobno i kandidat Mosta za potpredsjednika Sabora pa će se morati odreći jedne od tih funkcija – najvjerojatnije one predsjednika Odbora. Vladajući su dobili i Odbor za ljudska prava čiji će predsjednik biti Furio Radin. Očito je to rezultat dogovora – predstavnici nacionalnih manjina poduprijet će vladu Tihomira Oreškovića.

Istodobno je odlučeno da nova vlast HDZ-a i Mosta neće mijenjati guvernera HNB-a Borisa Vujčića kao ni čelne ljude ostalih neovisnih institucija koje bira Sabor, među kojima je i Glavni državni odvjetnik, Dino Cvitan.
Zdravko Marić – zamjenik bivšeg ministra financija Ivana Šukera – novi ministar financija?

Zdravko Marić s dosadašnje funkcije izvršnog direktora Agrokora za strategiju i tržišta kapitala preuzet će vjerojatno najvažniji resor u novoj Vladi.

U užem krugu kod mandatara Tihomira Oreškovića prevladao je u odnosu na HSLS-ovca Josipa Budimira. 40-godišnji Marić od 2001. radio je na Ekonomskom institutu, od 2006. kao pomoćnik ministra financija. Dvije godine kasnije je doktorirao i postao najmlađi državni tajnik.

Kao kandidat za ministra financija spominjao se i 2010. godine, kao zamjena Ivanu Å ukeru, tada mu se zamjeralo premalo iskustva.

Službena imena još će se pričekati

Danas je mandatar Orešković obavio posljednje razgovore. Službena lista imena još će se pričekati.

“Mislim da će biti obajvljena tek u četvrtak popodne, ali manje-više sve je gotovo, još dva ili tri imena”, kazao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Prije će partneri potpisati i sporazum o suradnji, a u petak slijedi sjednica Sabora na kojoj se Vlada treba potvrditi. tropolje.info

Continue Reading