Connect with us

Ekonomija

Postignut dogovor oko raspodjele novca – Od 330 milijuna eura FBiH 62%, RS-u 38%

U Sarajevu je završen sastanak lidera HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA s dužnosnicima EU i MMF-a.

Lideri su postigli dogovor oko raspodjele novca, a županije uvrštene u pismo namjere MMF-u, doznaje Vecernji.ba.

Prema našim saznanjima, izmjenjen je dio pisma namjere MMF-u i dodano je kako će rapodjela novca obuhvatiti i deset županija u Federaciji BiH.

BiH bi od MMF-a trebala dobiti 330 milijuna eura.

 

Šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler je medijima nakon sastanka kazao kako su ovo izvanredna vremena koja zahtijevaju i  izvanredna rješenja. Naglasio je kako je BiH pružila adekvatan odgovor na pandemiju koronavirusa.

– Danas sam bio domaćin sastanka s političkim liderima, na kojem je postignut važan dogovor ali i suglasnost oko uspostavljanja jednog kooridinacijskog tijela s fokusom na rad u socioekonomskom dijelu – izjavio je Sattler.

Naglasio je kako su lideri postigli suglasnost oko aranžmana s MMF-om, ali i oko sredstava koje bi BiH trebala uplatiti EU.

Eric Nelson, veleposlanik Amerike u BiH nakon sastanka je kazao kako mu je zadovoljstvo što je pomogao da se postigne dogovor. On je zajedno s veleposlanikom Sattlerom bio domaćin sastanka.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da “Sattler i Nelson nisu bili domaćini ovog sastanka, teško da bi pao dogovor”.

– Mislim da sada zasjeda Fiskalno vijeće i da će telefonski formalno posao završiti. Što se tiče skupine za kooordiniranje socio-ekonomskog područja, mislim da ona treba biti vrlo naglašena, malobrojna jer nama ne trebaju velike skupine. Imamo vlade, Vijeće ministara, županijske vlade, rekao je Čović, prenosi Avaz.

– Kako se radi isključivo o socio-ekonomskom procjenjivanju stanja, osim predsjedatelja Vijeća ministara, moraju ga činiti ministri financija i to je njihov ključni zadatak. Fiskalno vijeće je vjerovatno završilo svoj posao, a predstavnik MMF-a je ovdje i čeka – rekao je Čović.

Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija održao je danas 3. sjednicu Fiskalnog vijeća BiH. Na sjednici, kojoj je nazočila svih šest članova Fiskalnog vijeća BiH, usuglašeno je Pismo namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim BiH traži financijsku podršku u okviru instrumenta za brzo financiranje, u sklopu napora na suzbijanju širenja koronavirusa.

Na sjednici je dogovorena i raspodjela sredstava MMF-a, pa će po osnovu povlačenja novca, ukupno 330 milijuna eura Federaciji BiH pripasti 62%, Republici Srpskoj 38%, a usuglašeno je kako će svaki entitet distribuirati 0,5% od svog dijela Brčko Distriktu.

– Što se tiče Federacije BiH, 50 posto ide županijama i 50 posto razini Federaciji BiH, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH medijima nakon sastanka lidera u Sarajevu.

Continue Reading