Connect with us

Scena

Velika subota – dan tišine i molitve

Na Veliku subotu Crkva ostaje uz Gospodinov grob razmatrajući njegovu muku i smrt i uzdržava se do misne žrtve. Kršćani ostaju u tišini, molitvi i iščekivanju. Ovo je dan življenja Gospodinove odsutnosti jer njegova odsutnost u srcu stvara prazninu, ali i čežnju za Njim.

I praznina i čežnja nas otvaraju za primanje nebeskoga svjetla i dara božanskoga života koji svoje ispunjenje nalazi u slavlju Vazmenog bdijenja. Vazmeno bdjenje je srce liturgijske godine. Ono je izvor svih liturgijskih slavlja i temelj za razumijevanje svakoga liturgijskog slavlja. Ova sveta noć koju slavimo bdjenjem biva obasjana pravim Svjetlom – Isusom Kristom. Upravo je svjetlo u slavlju vazmenog bdjenja simbol p kojem nas Krist uvodi u iskustvo uskrsnuća.

Na samom početku obreda u crkvi su ugašena svjetla, a izvan crkve pripravlja se krijes, odnosno vazmeni oganj. Vazmeni oganj uvodi nas u iskustvo Kristovovog uskrsnuća. Ognjem se zatim upali uskrsna svijeća. Uskrsna svijeća simbol je Uskrslog Krista te nam se po njoj omogućuje iskustveni susret sa Svjetlom. Taj iskustveni susret sa Svjetlom događa se u trenutku kada vjernici pripravljaju svoje svijeće na uskrsloj svijeći. Sve svijeće u crkvi vatru, svjetlost i toplinu dobivaju od uskrsne svijeće. Drugim riječima, svi vjernici u crkvi vatru, svjetlost i toplinu dobivaju od Uskrsloga.

Drugi je dio slavlja vazmenog bdjenja služba Riječi. U sabranosti se sluša Božja riječ i promatra se kako je Bog u prošlosti spasavao svoj narod i kako je u punini vremena poslao svoga Sina, Spasitelja. Vrhunac službe Riječi evanđeoski je navještaj uskrsnuća Raspetoga. Treći je dio slavlja krsna služba. Zaziva se milost Boga Oca svemogućega na vodu. To je voda po kojoj će se nanovo roditi njegovi izabranici. Slavlje vazmenog bdjenja svoj vrhunac pronalazi u euharistijskoj službi. Po njoj nam se otvara vječnost te na otajstven način bivamo još dublje uvučeni u otajstvo spasenja.

Liturgija vazmenog bdjenja po ovom četvrtom djelu slavlja želi nas uvesti u iskustvo spasenja i dara božanskog života u Isusu Kristu. Vjernici već sada bivaju preobraženi darom novoga života po Uskrslom, ali pozvani su živjeti kao ljudi nade koji bdiju i s upaljenim svjetiljkama iščekuju Kristov ponovni dolazak.

Glasnik sv. Mihovila Arkanđela/Tomislavcity/Arhiv

Continue Reading