Connect with us

Ekonomija

Pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga je Švedska

Sinoć je na rasporedu bilo još jedno veliko finale najvećeg europskog glazbenog natjecanja, u kojem smo 60., jubilarni, put po redu dobili najbolju pjesmu Europe.

Nakon dugotrajnog glasanja, ali i prije nego što su sve zemlje stigle glasati postalo je jasno da su kladionice ovaj put bile u pravu – pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga je Švedska!

Pobjednik Zelmerlow na kraju je kazao: “Hvala svima na glasanju! Hvala cijelom mom timu! Svi smo mi heroji, nema veze koga volimo, tko smo ili u što vjerujemo, svi smo heroji!”

Finale je počelo u 21 sat, a zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi Conchite Wurst, održavalo se u Beču.

Večerašnji show vodila je ženska trojka Arabella Kiesbauer, Alice Tumler i Mirjam Weichselbraun, a kao i u polufinalnim večerima pomagala im je spomenuta Conchita. U natjecanju se pojavilo 27 pjesama, sljedećim redom:

1. Slovenija: Here For You, Maraaya
2. Francuska: N’oubliez Pas, Lisa Angell
3. Izrael: Golden Boy, Nadav Guedj
4. Estonija: Goodbye To Yesterday, Elina Born & Stig Rästa
5. Velika Britanija: Still In Love With You, Electro Velvet
6. Armenija: Face The Shadow, Genealogy
7. Litva: This Time, Monika LinkytÄ— and Vaidas Baumila
8. Srbija: Beauty Never Lies, Bojana Stamenov
9. Norveška: A Monster Like Me, Mørland & Debrah Scarlett
10. Švedska: Heroes, Måns Zelmerlöw
11. Cipar: One Thing I Should Have Done, John Karayiannis
12. Australija: Tonight Again, Guy Sebastian
13. Belgija: Rhythm Inside, Loïc Nottet
14. Austrija: I Am Yours, The Makemakes
15. Grčka: One Last Breath, Maria Elena Kyriakou
16. Crna Gora: Adio, Knez
17. Njemačka: Black Smoke, Ann Sophie
18. Poljska: In The Name Of Love, Monika Kuszyńska
19. Latvija: Love Injected, Aminata
20. Rumunjska: De La Capat/ All Over Again, Voltaj
21. Å panjolska: Amanecer, Edurne
22. Mađarska: Wars For Nothing, Boggie
23. Gruzija: Warrior, Nina Sublatti
24. Azerbajdžan: Hour Of The Wolf, Elnur Huseynov
25. Rusija: A Million Voices, Polina Gagarina
26. Albanija: I’m Alive, Elhaida Dani
27. Italija: Grande Amore, Il Volo

Ove godine prvi put u natjecanju sudjeluje i Australija, a od naših susjeda nastupila je Slovenija (koja otvara natjecanje), Crna Gora i Srbija.

Show je otvorila prošlogodišnja pobjednica Conchita Wurst, s dječjim zborom, uključujući i slavne Bečke dječake, a ubrzo nakon toga natjecanje je započelo.

Format natjecanja ostao je isti, što znači da smo prije svake od 27 predstavnica imali priliku vidjeti razglednicu predstavljanja, a prva je na pozornicu ove večeri stupila slovenska predstavnica Maraaya s pjesmom “Here For You”, čiji je nastup prošao bez ostavljanja prevelikog dojma.

S druge strane, nakon nje nastupila je Francuskinja Lisa Angell s pjesmom “N’oubliez Pas”, prilično netipičnom za Eurosong i sve prisutne otpuhala svojim fantastičnim vokalom.

Pažnju su privukli i Estonci, ali činjenicom da je Elina Born za vrijeme izvođenja pjesme “Goodbye To Yesterday” od silnih emocija čak i zaplakala, i to bez da joj je to pretjerano utjecalo na izvedbu.

Prigodno, prije nastupa Litve čiji je par predstavnika nastupio s pjesmom “This Time”, u publici je snimljen muški par kako razmjenjuje nježnosti, a onda smo i na pozornici, kao što je najavljeno, mogli vidjeti puno ljubljenja. Naime, u jednom trenutku u pjesmi i pjevački se par, ali i dva para bekvokala, razmijenila poljupce.

Kad je na red došla srpska predstavnica Bojana Stamenov u publici je ponovo izazvala delirij, a vrhunac se zbio u trenutku kad su njezini plesači sa sebe skinuli gornji sloj odjeće.

Još jedan od favorita, Šveđanin Måns Zelmerlöw, osvojio nastupom s posebnim vizualnim efektima, a ovogodišnji debitanti, Australija, nisu baš ostavili dojam, te su se predstavili tipičnim pop pjesmuljkom s malo primjesa funka.

Mladi Belgijanac Loïc Nottet istaknuo se vrlo posebnom plesnom točkom uz pjesmu “Rhythm Inside”, a Austriju je ove godine predstavljala skupina The Makemakes, ovaj put predvođen bradatim muškarcem. Izveli su simpatičnu rokersku, ali ne pretjerano eurovizičnu baladu “I Am Yours”.

Crnogorski predstavnik Knez bio je jedan od rijetkih koji nisu pjevali na engleskom jeziku, a nakon njega nastupila je Njemica Ann Sophie čiji je nastup obilježio seksi početak na kojem je izazovno pokazivala gola leđa.

Iduća je bila natjecateljica iz Poljske, Monika Kuszyńska, inače prva natjecateljica u povijesti Eurosonga koja je nastupala u invalidskim kolicima, a izvela je pjesmu “In The Name Of Love”.

Prilično dojmljiv nastup imala je i Latvijka Aminata koja je dramatiku pjesme “Love Injected” upotpunila upečatljivom crvenom haljinom, pokretima i igrom svjetlom.

Super seksi nastup imala je Španjolka Edurne koja je pribjegla starom triku skidanja plašta usred pjesme, a nastup joj je pomogao upotpuniti i polugoli plesač koji ju je u nekom trenutku podigao, što je izazvalo uzvike oduševljenja u publici. Njezin je nastup dobio i jedan od najgromoglasnijih i najdužih aplauza u čitavoj večeri.

Pjesmu ozbiljne tematike pjevala je Mađarica Boggie, koja je preko “Wars For Nothing” pokušala poslati poruku o besmislu ratova, a na kladionicama je također vrlo dobro kotirala. Odmah nakon nje, kao sušta suprotnost, nastupila je gruzijska darkerica Nina Sublatti, pjevajući pjesmu “Warrior”.

Veliki vokalni raspon pokazao je Elnur Huseynov iz Azerbajdžana, ali imao je težak posao da ga netko zapamti budući da je nastupao netom prije Ruskinje Poline Gagarine. Ona i njezin “A Million Voices”, pjesma o miru i toleranciji, među najvećim su favoritima ovogodišnjeg natjecanja i jedna od točaka o kojima se najviše pričalo.

Predzadnja je nastupila Albanka Elhaida Dani koja je zvučala kao da se prilično bori s emocijama (ili tremom), a posljednji su bili Talijani Il Volo s pjesmom “Grande Amore”, koji su se od ovacija i urlika jedva čuli, iako su i sami bili prilično glasni./Tropolje.info

Continue Reading