Connect with us

Kultura

Plenkovićev trijumf i Milanovićev definitivni pad!

Andrej Plenković je HDZ vratio iz mrtvih, a Zoran Milanović se nakon ove izborne noći nalazi na izlaznim vratima SDP-a, jer je dva puta, u nešto manje od godinu dana, uspio izgubiti parlamentarne izbore. A da se Milanoviću ne piše dobro dalo se naslutiti već u prvim minutama nakon objave neslužbenih rezultata DIP-a kada je deklarirana SDP-ova novinarka Tatjana Munižaba, otvoreno upitala Milanku Opačić, hoće li u stranci doći do promjena nakon loših izbornih rezultata Narodna koalicije.Davor Javorovic/PIXSELL/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Već se nakon prvih neslužbenih rezultata i gotovo dvije trećine obrađenih glasačkih listića, s priličnom sigurnošću može reći da je najveći dobitnik ovih izvanrednih izbora Andrej Plenković koji je dolaskom na čelo HDZ-a, stranku, koju je bivši čelnik Tomislav Karamarko svojim suicidalnim potezima doslovce gurnuo u politički ambis, vratio iz tog ambisa na put pobjede.

Plenković je s grupom bliskih suradnika (Stier, Maletić, Ćorić…) uspio ono što je malo tko očekivao, bar ne u tako kratkom vremenu, a to je započeti proces demokratizacije i modernizacije stranke te odlučno i prilično samouvjereno ući u neizvjesnu izbornu bitku s relativno širokom frontom stranaka Narodne koalicije nakon što je već stvoren dojam da će sigurno izgubiti izbore. Milanović i njegovi koalicijski partneri su se već ponadali da će im vlast, opet, baš kao i 2011. godine, kada im je izbornu pobjedu donio tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, kao zrela kruška pasti u krilo. No, Plenković je, od trenutka kada je izabran za predsjednika HDZ-a vukao odlične poteze, a jedan od takvih bio je i onaj kada je odlučeno da stranka raskine s Domoljubnom koalicijom i samostalno izađe na izbore, odnosno samo u koaliciji s HSLS-om u nekim izbornim jedinicama.

Za razliku od Plenkovića, njegov glavni politički konkurent Zoran Milanović, čelnik SDP-a je odmah počeo stvarati široku narodnu frontu pod čije okrilje je promptno dovukao HSS s kontroverznim predsjednikom Krešimirom Beljakom, što se u izbornoj noći pokazalo velikim promašajem. Naime Beljak je, kao prvak HSS-a, umjesto da daje štih Narodnoj koaliciji postao, kao što je to dobro primjetio Nino Raspudić, veći ljevičar i od samog Milanovića. Što se pak tiče predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, sada je već gotovo izvjesno, da je ovo njegov definitivni politički pad. A da se on nalazi na izlaznim vratima SDP-a, jer je dva puta u nešto manje od godinu dana uspio izgubiti parlamentarne izbore, dalo se naslutiti već u prvim minutama nakon objave neslužbenih rezultata DIP-a kada je deklarirana SDP-ova novinarka Tatjana Munižaba, otvoreno upitala Milanku Opačić, hoće li u stranci doći do promjena nakon loših izbornih rezultata Narodna koalicije. Dakle, kako stvari sada stoje pobjednik ovih izbora je HDZ koji će najvjerojatnije s Mostom i nacionalnim manjinama oformiti vladajuću koaliciju u Hrvatskom saboru.

HDZ može još računati, zatreba li, i na neke zastupnike stranke Promijenimo Hrvatsku čiji je predsjednik bivši Mostovac Ivan Lovrinović, a čija je stranka u koaliciji sa Živim zidom, kao i na članove Udruge Franak. Već sada je jasno da se koalicija okupljena oko Živog zida već raspada, te da će samo autentični članovi Živog zida ostati dosljedni u svojim stavovima da neće koalirati niti s jednom strankom. ‘Bolje novi izbori nego služiti marionetskoj vladi’, kaže Ivan Pernar iz Živog zida.

Dakle, izvanredni izbori su završeni, glasovi se još prebrojavaju, ali jedno je izvjesno: HDZ s Plenkovićem na čelu je trijumfalno pobijedio Narodnu koaliciju predvođenu SDP-om i već sutra HDZ može započeti pregovore s potencijalnim koalicijskim partnerima, s Mostom prije svega, o sastavljanju buduće vlasti. A kako će ti pregovori teći i kako će završiti – e, to je već druga priča. tropolje.info

Continue Reading