Connect with us

Magazin

Blanka Vlašić na hodočašću u Mariji Bistrici: Sada skačem za Gospodina

Tradicionalno hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu okupilo je ovoga vikenda, 10. i 11. rujna više od 1500 mladih.

Rano ujutro krenuli su posebnim hodočasničkim vlakom s Glavnog kolodvora do Konjščine odakle su nastavili put pješice do bistričkog Svetišta. Odmah po dolasku, mladi su hodočasnici sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je u Bazilici predvodio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić u zajedništvu s 30-ak svećenika.

Nakon mise i okrjepe, mladi su se okupili u šatoru gdje su pjesmom i plesom dočekali gošću na ovogodišnjem hodočašću – proslavljenu hrvatsku atletičarku Blanku Vlašić. Ona je u svojoj katehezi ispričala kako ju je Gospodin vodio kroz najteže trenutke njezine sportske karijere. Križ u obliku ozljede bio je znak od Boga. Bolest je milost, križ je milost i to je ono što nam život s Isusom nudi – rekla je Blanka. Osvrnula se na posljednje Olimpijske igre u Rio de Janeiru, gdje je došla nespremna i vidno ozlijeđena. Pitala sam se ima li to sve uopće smisla, no nakon osvojene medalje uvidjela sam da me boljelo kako bi mi Gospodin pokazao da nešto na što sam računala ne mora biti, ako on tako odluči – kazala je. Progovorila je i o svom obraćenju kada je shvatila da ako je Bog stvorio sve oko nas, onda mu nije bio problem doći u močvarno tlo njezine duše. Sada skačem za Gospodina. Sve što radim prikazujem Gospodinu. Ja više nisam bitna – zaključila je Blanka.

Nakon kateheze, s mladima se susreo i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je istaknuo kako smo danas hodočasnici u Majčinu kuću. Kad kažemo riječ Bog onda je to nešto što jako puno govori. Ta riječ govori o ljubavi i o tome smo posebno govorili u ovoj Godini milosrđa – naglasio je kardinal. Božje milosrđe, nastavio je, zapravo je Bog koji je uvijek otvoren za čovjeka, koji nas čeka, koji nas voli i koji se nikad ne umara približiti nam se.

Kao što je on dobar prema nama, tako mi želimo biti dobrohotni prema svakome čovjeku. Vjerujem da je svatko od vas došao s posebnim nakanama Mariji. Recite joj sve što vam je na srcu – poručio je kardinal mladim hodočasnicima.

Na kraju susreta s mladima, Blanka je svoju brončanu medalju iz Rija darovala Svetištu Majke Božje Bistričke. Zahvaljujući joj na daru, kardinal je kazao kako će ta medalja sada biti kod Marije, no da će ostati još više njezina. Marija kad prima ona daje. Neka ti Marija bude blagoslov na svim životnim putevima – rekao je kardinal Bozanić.

Prvi dan hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu završio je službom svjetla koju je predvodio kardinal Bozanić, te cjelonoćnim klanjanjem pred Presvetim, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

 

M.M.

Continue Reading