Connect with us

Sinovi povijesti

Plenković: Ukoliko Most prihvati dogovor koji smo jučer načelno postigli onda nastavljamo razgovore

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković još se jednom obratio novinarima nakon što se vratio u središnjicu HDZ-a. Rekao je kako odgovor Mosta nakon Nacionalnog vijeća još uvijek nije dobio.

-Mislim da su se potpisi od zadnji put kad smo se vidjeli povećali, mislim da ćemo sutra imati sve potpise nacionalnih manjina – istaknuo je Plenković dodajući kako kvote o kojima je govorio Milorad Pupovac nisu tema za pregovore.

>>Zastupnici maÄ‘arske, čeÅ¡ke i slovačke manjine dali potporu Plenkoviću – SDSS ima svoje uvjete

Osvrnuo se i na informacije da Most traži četiri ministarstva i potpredsjedničko mjesto u Vladi uz rotirajuće mjesto predsjednika Sabora.

-Pročitao sam to danas u medijima. Kolegama smo nakon pregovora stavili na stol ono Å¡to smatramo da je realno, pravično, korektno i reflektira rezultate izbora i očekujem povratnu informaciju – rekao je Plenković komentirajući navode koje je objavio Jutarnji list.

Odgovor iz Mosta očekuje nakon 17. sati.

-Dogovorili smo se čuti iza 17, kad se jave, naći ćemo se i onda dalje sve dogovarati. Nema nikakve drame, sve je OK. Danas nismo predvidjeli ponovne sastanke pregovaračkih timova. Ukoliko se ovaj dogovor koji smo jučer načelno postigli prihvati onda ćemo razgovarati i o drugim temama, teme koje se odnose na finalizaciju programa buduće Vlade i kasnije o ustrojstvu Vlade – dodao je Plenković.

>>Što se skriva iza destrukcije u režiji MOST-a?

Ne dvoji da će do ponedjeljka imati dovoljan broj potpisa.

-Tu nikakvih dilema nema, imat ćemo dovoljno potpisa. Moj stav je Vlada s Mostom i stabilna parlamentarna većina – zaključio je Andrej Plenković.

Što sadrži usuglašeni nacrt prijedloga?

Podsjetimo, Nacionalno vijeće Mosta na današnjoj će telefonskoj sjednici odlučivati o paketu koji uključuje rotirajuće mjesto predsjednika Sabora, četiri ministarstva koja će pripasti Mostu, te mjesto potpredsjednika Vlade.

Prema tom prijedlogu, objavljenom u medijima i sinoć dogovorenom s HDZ-om, šef Sabora bit će čelnik Mosta Božo Petrov, a druge dvije HDZ-ov glavni tajnik Gordan Jandroković. Most će, ako to danas potvrdi Nacionalno vijeće, imati četiri ministarstva i to unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave i zaštite okoliša, dok ostaje bez poljoprivrede i gospodarstva. Međutim,  iz ministarstva gospodarstva bi se izdvojila energetika i stavila pod Ministarstvo zaštite okoliša.

Iako se o imenima ministara još nije razgovaralo, prema nekim neslužbenim informacijama dosadašnji ministri Mosta u većini bi mogli zadržati resore, pa bi ministarstva i dalje trebali voditi Vlaho Orepić,Slaven Dobrović i Ante Šprlje, dok nije sigurno hoće li i Dubravka Jurlina Alibegović i dalje voditi Ministarstvo uprave.

U Vladi neće biti mjesta prvog potpredsjednika već “običnog”, a kao najizgledniji kandidat spominje se gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić.

 

M.M. tropolje.info

Continue Reading