Connect with us

Sinovi povijesti

Plenković u Vatikanu razgovarao s papom Franom

Hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se u subotu s papom Franjom Plenković u Vatikanu razgovarao s papom Franomtijekom svog službenog posjeta Vatikanu u koji je došao u petak, piše Jutarnji list.

Prema najavama, Plenković je u razgovoru trebao pozvati Svetog oca da posjeti Hrvatsku, a s njim je trebao razgovarati i o okončanju postupka kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

Službeni posjet Svetoj Stolici započeo je sinoć susretom Plenkovića s predstavnicima hrvatske zajednice u Veleposlanstvu Hrvatske u Rimu.

– Očekujem od pape Franje da čujem poruke ohrabrenja, da ga, naravno, pozovem u Hrvatsku, da razgovaramo o okončanju postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca i svim drugim pitanjima koja su važna i bitna za jačanje odnosa izmeÄ‘u Svete Stolice i Hrvatske – rekao je premijer uoči odlaska u Vatikan.

Plenković će se susresti i s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom, te obići Baziliku sv. Petra.
Očekuje se da će Papa načelno prihvatiti dolazak u Hrvatsku, ali je u ovom trenutku neizvjesno kada bi se mogao dogoditi. Naime, papa Franjo mnogo manje putuje od svojih prethodnika, prije svega Ivana Pavla II., a u kalendaru njegovih putovanja za sljedeću godinu Hrvatska zasad nije predviđena.

Bit će, međutim, zanimljivo čuti njegov stav o proglašenju kardinala Stepinca svetim, jer u ovom trenutku isključivo Papa može donijetu tu odluku. Pretpostavka je da će ga zanimati i stanje na jugoistoku Europe i hrvatska uloga u proširenju EU te stajališta o izbjegličkoj krizi u Europi.

U razgovoru s kardinalom Parolinom prevladavat će teme vezane uz odnose Hrvatske i Svete Stolice, koji su tradicionalno dobri. Nedavno je u Zagreb došao i novi nuncij, a imenovani su i biskupi koji uvelike predstavljaju novi vatikanski smjer što ga zastupaju sam Papa i državni tajnik.

Jutarnji list

Continue Reading