Connect with us

Uncategorized

ČOVIĆ: Ne postoji nikakav sklad između Izetbegovića i mene, DODIK: Bosanski lonac kipi

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratili su se javnosti nakon sastanka u Banjoj Luci.

Čović je rekao da se s predsjednikom RS-a sastao kako bi ga informirao o potezima kojim bi se institucije učinile funkcionalnim. Podsjetio je da je uvjet za stjecanje kandidatskog statusa usvajanje seta zakona o trošarinama, proračuna i slanje odgovora na Upitnik Europske komisije, prenosi Klix.ba.

Istaknuo je da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji nekoliko tema koje su problematične, a kao primjer naveo je Izborni zakon BiH. On je uskoro najavio u parlamentarnoj proceduri izmjene Zakona o RTV sustavu. Još jednom je potvrdio kako ne postoji parlamentarna većina na državnoj razini.

Podvukao je da je jako teška politička situacija u BiH, a posebno u FBiH odnosno u koaliciji koju čine SDA, HDZ BiH i SBB. Kako kaže, za nekoliko dana sastat će se sa predsjednicima Srbije i Hrvatske kako bi se povezali infrastrukturni projekti.

Na pitanje novinara kako komentira tvrdnje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o lažnom skladu Bošnjaka i Hrvata, odnosno Čovića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Čović je kazao da ne postoji nikakav sklad između njega i Izetbegovića. Odnosno, da postoji sklad oni bi intenzivno radili.

Dodik je rekao da je na sastanku utvrđeno da RS bolje stoji nego prethodnih godina.

“U postotcima je manje zaduženje u domaćem proizvodu nego za vrijeme SDS-a i PDP-a. Imamo povećane porihode na različtim pozicijama između 4 i 8 posto, najviši prilivi su u sektoru zdravstva”, kazao je Dodik.

Dodao je da je politička situacije stabilna, institucije funkcioniraju, da nema razloga da se tvrdi da su institucije ugrožene, te da se sve stvari odvijaju u okviru zakona.

“Ne odustajemo od toga da Ustavni sud BiH ima strance koje treba skloniti i politika uklanjanja stranaca treba biti permanentni zadatak svih institucija. Vjerujem da je BiH sa sadašnjom krizom u potpunom zastoju i teško će se izvući. Utjecaj međunarodne zajednice se pokazao kao loš, stvorio je rak ranu o neuspješnoj propaloj zemlji koja jedino unutarnjim dijalogom može se deblokirati”, kazao je Dodik.

Kako kaže, nikome nije do promoviranja bilo kakvog nasilja, ali ako se ne postigne dogovor o Izbornom zakonu, ako mehanizam koordinacije ne funkcionira, nema se o čemu razgovarati jer RS trpi štetu zbog toga.

“Ne možemo završiti autoput od Banja Luke prema Mrkonjić Gradu i Kupresu jer više od godinu dana čekamo da dobijemo formalnu suglasnost Vijeća ministara BiH. To je samo jedan od primjera. Nemamo nikakve koristi od institucija BiH, ovo je trula i propala zemlja. Ako se problemi brzo ne riješe trulež će se raširit. Potreban je dijalog bez stranaca koji su unijeli mnogo začina u zakuhani bosanski lonac koji kipi”, rekao je Dodik.

On je kazao da s Čovićem nastavljaju raditi u okviru stranačkih rukovodstava te da SNSD podržava europski put.

“Mi nismo za NATO integracije, HDZ jeste, ali to nije prepreka u našim odnosima”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a kazao je da je na današnjem sastanku bilo govora o konstitutuvnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i da postoji suglasnost Čovića da se taj problem riješi.

Dodik je optužio medije iz Federacije BiH da prave atmosferu protiv Republike Srpske./HMS/

Continue Reading