Connect with us

Kultura

PLENKOVIĆ I MITSOTAKIS: Snažna podrška europskom putu BiH

Premijeri Hrvatske i Grčke Andrej Plenković i Kyriakos Mitsotakis obratili su se visokim dužnosnicima Europske unije, izražavajući snažnu podršku europskom putu Bosne i Hercegovine pred ovotjedni sastanak Europskog vijeća, koji će na sastanku u četvrtak donijeti konačnu odluku o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU.

Smatraju kako se radi o ključnom trenutku te o odluci od vitalnog značaja, u trenutku velikih geopolitičkih promjena u Europi uzrokovanih agresijom Rusije na Ukrajinu, ali i u trenutku kada se u BiH događaju “bitne pozitivne promjene” nakon nedavno održanih Općih izbora.

“Zadovoljstvo nam je što je Europska komisija prepoznala priliku da dalje ojača europski put BiH preporučivši Vijeću da dodijeli kandidatski status uz razumijevanje da se poduzmu ključni koraci i reforme. BiH već pokazuje da se kreće naprijed po pitanju nekih dugogodišnjih problema, a očekuje se i brzo formiranje vlasti na svim razinama uz obnovljenu europsku agendu”, navodi se u zajedničkom pismu upućenom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i šefici Europske komisije Ursuli von der Leyen.

Premijeri ovih dviju zemalja članica, kako prenosi N1, ističu kako su uvjereni da bi nastavak reformi, uključujući i potrebu da se finalizira “neriješena ustavna i izborna reforma, kao i sveukupna politička dinamika u zemlji” bili ojačani pozitivnom odlukom EU.

“To bi učvrstilo poziciju BiH na putu ka članstvu u EU, pružilo poticaj za nastavak relaksacije političkih odnosa i, iznad svega, poslalo nedvosmislen signal političke i moralne podrške Europske unije. Naša pozitivna odluka bi također dala na značaju Zapadnom Balkanu kao cjelini, te zatvorilo put potencijalnom negativnom utjecaju vanjskih aktera”, dodaje se u pismu.

Hrvatska i Grčka, istakli su Plenković i Mitsotakis, izražavaju zadovoljstvo što još jednom pružaju podršku europskoj integraciji BiH, te su uvjereni da u ovom trenutku EU treba biti ujedinjena za svoju vlastitu korist i korist BiH.

Podsjećamo, na sastanku Vijeća za opće poslove EU u utorak, ministri zemalja članica su odobrili dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH na osnovu preporuke Europske komisije iz oktobra, a vjeruje se kako će odluku potvrdidi lideri EU članica na sutrašnjem sastanku, čime bi BiH i službeno postala zemlja kandidat za članstvo u EU./HMS/

Continue Reading