Connect with us

Kultura

Tjedni komentar …. Hrvatski generalski zbor je krovna braniteljska udruga a general- pukovnik Ljubo Ćesić Rojs predstavlja HVO branitelje te slijedi put Predsjednika Tuđmana i Ministra Šuška

Nikad i nikad hrvatski branitelji neće napustiti istinski domoljubni put, ponekad se dogodi zastoj, opterećenje i čovjek se povuče ali smjer je nepromjenjiv. Politika je drugačija oblast, ona je “umijeće mogućeg” u okviru tog braniteljskog “nepromjenjivog” krvlju branitelja isklesanog.  Dogodi se  komplikacija ponekad jer je prosto nespojivo voditi branitelje i biti u politici. Slijedom istog ne znači da branitelj nije za politiku, naprotiv potrebno je hrabro srce, čvrstog stava u politici. Ali biti Prvi u braniteljskim udrugama, organizacijama i braniteljskoj hijerarhiji zahtjeva standarde koji su drugačiji od političkih sposobnosti “mogućeg”. Biti Prvi i voditi branitelje, organizacije, strukture i udruge zahtjeva  sebedarje, domoljublje, čvrst stav u zalaganju za  domovinsku ratnu istinu. NEMA KOMPROMISA kad je istina u pitanju ( nije moguće služiti istini a pristajati na kompromis o datumu Prvih postrojbi)
Sve ovo nas vodi do aktualne teme “status HVO branitelja, odnosno HVO postrojbi ”  Prvo pitanje koje se nameće: ZAŠTO su HVO branitelji/postrojbe u podređenom položaju u odnosu na branitelje/postrojbe  Armije BiH?
Održana 33. sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine – HSP dr. Ante Starčević
Zatražen je odgovor… prvi put na  nakon Domovinskog krvavog rata  na Predsjedništvu HNS-a  zatražena je javna informacija o ovom problemu i zadužen Odjel za branitelje da pripremi izvješće o stanju na terenu / statusu-zastupljenosti u tijelima, strukturama i pravima. postrojbi HVO-a i branitelja HVO-a, (uporedni prikaz)
Da budemo jasni, Zahtjev su podnijele Prve dragovoljačke postrojbe  HVO u BiH  Poskoci, postrojba Beta i Odbor za branitelje Široki Brijeg. Osoba ovlaštena i zadužena ispred Odbora i postrojbi  je Mladen Ljubić Vajta (Prvi izabrani ratni zapovjednik u Domovinskom ratu)  Bjelodano je kako je Mladen Ljubić Vajta (transparentno) izvršio svoj zadatak. i kako naša mudroslovica kaže “vratio je dite materi”
Odjel za branitelje pri HNSu će po prvi put od utemeljenja suočiti se sa svojom odgovornošću za istinu i samo istinu …..u suprotnom ne vidimo kako bi mogli zastupati stav ili objasniti situaciju da su postrojbe Armije BiH prva dragovoljačka postrojba Patriotska liga i Prva jedinica za posebne namjene  Zelene beretke Armije BiH na popisu za odličja  Organizatora otpora (po svim općinama) a postrojba HVO-a NEMA NA POPISU

                         Medalje Otpora

Zaustavljena procedura dodjele „Medalje otpora“ - InfoPlus.ba

 

Ivanka Barić nova predsjednica HKDU-a / Bljesak.info | BH Internet magazin

Ivanka Barić predsjednica HKDU                                      (zatražila Izvješće)

U izvješću koje se traži od strane Predsjedništva HNS-a to treba biti prezentirano i JAVNO objavljena sramota političkog dogovaranja i pregovaranja o nečemu u čemu NEMA KOMPROMISA.  Stanje u kojem smo se našli je čin izdaje.
Sada očekujemo precizno i jasno izvješće. Suočit ćemo se sa istinom da su evidentna i registrirana udruženja postrojbi Armije BiH na svim razinama vlasti i participiraju u Odborima za branitelje svake razine vlasti (općinske, županijske i federalne)
A šta se dogodilo sa postrojbama HVO-a  i braniteljima iz tih HVO postrojbi?
Pitanje za sve prvake koji su uredno svoja imena ubacili a postrojbe zaboravili…gdje su registrirana udruženja postrojbi?
Nemoguće se opravdati “temeljnim” udrugama,  takve udruge posjeduje vojna komponenta Armije BiH  Gdje su pripadnici HVO postrojbi u Odjelu za branitelje pri HNS-u …nema ih jer se nikad nisu ni javili, ni zatražili  korekciju statusa HVO postrojbi.
Na koncu da bude jasno, prijedlog Prvih dragovoljaca/ dragovoljačkih postrojbi za članstvo u Odjelu za branitelje pri HNS-u kao i postrojbe za posebne namjene  može predložiti i dati suglasnost  samo Krovna  braniteljska Udruga  a to je Hrvatski generalski zbor, čiji je legalni i legitimni zastupnik  voditelj Odbora HVO i Zamjenik  Predsjednika Hrvatskog generalskog zbora general pukovnik Ljubo Ćesić Rojs. A general je ostao dosljedan puta i Prvi suradnik Prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te ministra obrane Gojka Šuška. Očekujemo javno imenovanje zastupnika Prve dragovoljačke postrojbe i Prve postrojbe za posebne namjene, a općine su se organizirale posebno uz političke organizatore, naravno postoje i vojni organizatori, te ponavljamo…. jednaka prava/odličja postrojbama Armije BiH i HVO-a.
Očekujemo od Krovne braniteljske Udruge…Hrvatskog generalskog zbora i našeg Voditelja  Odjela HVO general-pukovnika Ljube Ćesića Rojsa da imenuje izaslanike u Odjel za branitelje pri HNS-u.
Na dobro vam došao Božić i Sveto porođenje Isusovo, obilje blagoslova i čestitu, zdravu i mirnu Novu 2023 godinu.
Široki Brijeg: Mimohodom sa stjegovima ratnih postrojbi obilježen Dan hrvatskih branitelja / Bljesak.info | BH Internet magazin
Autor Mladen Ljubić Vajta

Continue Reading