Connect with us

Sinovi povijesti

Plan predsjednice Hrvatske: Na putu u EU Hrvati neće tražiti treći entitet!

Predsjednica Hrvatske sutra se sastaje s Predsjedništvom BiH

Ured hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović priprema novu političku platformu prema BiH, koja sadrži jačanje položaja Hrvata u BiH, a zauzvrat će Hrvatska pokušati pomoći BiH u izlasku iz međunarodne izolacije i ubrzanju puta prema EU, potvrdio je suradnik hrvatske predsjednice u razgovoru za Jutarnji list.

O inicijativi će se razgovarati sutra, kada u Zagreb dolaze članovi Predsjedništva BiH. Iako se radi o planu koji je razrađen u Predsjedničkom uredu na Pantovčaku, očekuju podršku Ministarstva vanjskih poslova RH i ministra Mire Kovača.

Prema riječima osobe koja je duboko involvirana u pripremu inicijative, u pitanju je plan koji obuhvaća četiri područja. Prvo, Hrvatska bi snažnije nego do sada podržavala put BiH prema EU, a za ovakvu politiku ima podršku Njemačke i Amerike, koje su zainteresirane za stabiliziranje prilika na Zapadnom Balkanu. O tome se, prema pisanju Jutarnjeg lista, neformalno razgovaralo s vodećim bošnjačkim političarem Bakirom Izetbegovićem, koji je podržao ovu ideju.

Drugo “čvrsto će se tražiti“ osiguranje konstitutivnog statusa Hrvata, koji ne smiju postati manjina u BiH. Usto, treba promijeniti izborni zakon kako bi članove Predsjedništva BiH mogli birati isključivo njihovi sunarodnjaci, a ne i birači iz druge dvije nacionalne zajednice. Pritom se neće tražiti osnivanje trećeg entiteta, ali su moguće neke promjene granica unutar županija, no isključivo bošnjačko-hrvatskim političkim dogovorom i bez miješanja sa strane.

Treće, pripremit će se prijedlozi kvalitetnije gospodarske suradnje između dvije države, a pod četvrto Hrvatska i BiH razradit će zajedničke prometne projekte kao što su Koridor Vc i jadransko-jonska autocesta.

U ovom dijelu Hrvatska je spremna lobirati u Bruxellesu kako bi se dio sredstava iz europskih fondova  preusmjerio za infrastrukturalne projekte u BiH, što bi pokrenulo njezin privredni razvoj.

Jutarnji piše kako važnu ulogu u ovom planu ima Mate Granić, koji je nedavno imenovan posebnim savjetnikom hrvatske predsjednice, a koji ima dugogodišnje iskustvo vezano za BiH. Osim toga i dalje ima veze s političkim krugovima  u SAD-u i Njemačkoj, a te su zemlje izrazito zainteresirane da BiH ostvari nekakav napredak tropolje.info

Continue Reading