Connect with us

BiH u EU

MILIČEVIĆ: Problemi u bankarskom sektoru RS teška su zadaća i remetilački faktor

Što se tiče FBiH, mi smo još prošle godine bili spremni za aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Republika Srpska je u zakašnjenju, ali ja se nadam da će još u prvoj polovici ove godine problemi biti otklonjeni i da ćemo onda ući u ozbiljne pregovore sa MMF-om – kazala je u razgovoru za “Avaz” ministrica financija FBiH Jelka Milićević.

Dodala je da novi aranžman s MMF-om nije nešto što ovisi samo o FBiH, već je „to aktivnost koja mora krenuti s razine države, a entiteti imaju uvjete i preduvjete”.

– “Banka Srpske” jeste u problemima i ona jeste remetilački faktor na financijskom tržištu RS i iz tih razloga MMF je tražio da se riješi to pitanje. RS još nije odlučila na koji će način biti riješen problem te banke -pojasnila je Milićević.

Dodala je da na razini Centralne banke (CB) BiH postoji koordinacijsko tijelo u kojem sudjeluju entitetski i državni ministri financija, guverner CBBiH i predstavnici agencija za bankarstvo entiteta.

– U okviru tog koordinacijskog tijela imali smo jednu analizu o stanju u financijskom sektoru RS i tada je sve ukazivalo na to da nije toliko alarmantno stanje, da je sve pod kontrolom. Međutim, nakon toga dogodili su se određeni problemi s „Pavlović bankom”, „Bankom Srpske” i drugim bankama u RS – kazala je Milićević.

Dodala je da su ti problemi u RS nešto što je u ovom trenutku vrlo teška zadaća za RS i da je to remetilački faktor na financijskom tržištu.

– Misija MMF-a tražila je dodatnu reviziju za sve banke koje su imale rast kredita od deset posto, jer je to nešto što nij e uobičajeno u bankarskom sektoru i na što treba obratiti pažnju i posebno pratiti. Znači, sve banke koje naglo rastu morale su na dodatnu reviziju – naglasila je Milićević.

Banke u FBiH su pod nadzorom Agencije za bankarstvo FBiH i to su banke koje u ovom momentu ne stvaraju problem u financijskom ili bankarskom sektoru. Mi smo ponosni što je naš bankarski sustav stabilan – zaključila je Milićević./ tropolje.info

Continue Reading