Connect with us

Scena

Petrov predsjednik Sabora, MOST-u četiri ministarstva i zamjenik predsjednika Vlade

HDZ i MOST dogovorili su sastav nove Vlade. Božo Petrov bit će predsjednik Sabora prve dvije godine, a nakon toga mjesto predsjednika Sabora preuzima HDZ Goran Jandroković.

Očekivano, Andrej Planković novi je hrvatski premijer.

Plenković i Petrov predsjednici Kolindi Grabar Kitarović na Pantovčak nose 90 potpisasaborskih zastupnika.

Mostu  je pripalo četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade, a na toj dužnosti MOST će predložiti Ivana Kovačića. Osim mjesta potpredsjednika Vlade Mostu pripada Ministarstvo unutarnjih poslova (Vlaho Orepić), Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo zaštite okoliša te Ministarstvo uprave.

Koplja su se dugo lomila oko nekoliko tema koje su uspješno dogovorene.

Most je želio mjesto predsjednika Sabora, pa je pronađeno kompromisno rješenje. Tu dužnost prve dvije godine obnašat će Petrov, a za druge dvije godine HDZ će predložiti Jandrokovića.

Druga sporna točka u pregovorima bila je broj ministarstva koje će pripasti Mostu. Plenković je predlagao ukupno četiri ministarstva, od kojih bi jedan bio potpredsjednik Vlade, a Most je tražio 4+1, dakle, četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika, što je u konačnici HDZ prihvatio.

Treća bitna točka pregovora bilo je ministarstvo gospodarstva koju je Most želio, a HDZ nije pristao da najvažnije ministarstvo pripadne mlađem partneru u koaliciji. I tu je pronađeno kompromisno rješenje pa će energetika, koje se Most zbog INA-e, plinskog biznisa i HEP-a, nije želio odreći biti pripojena Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

M. Marković/Foto tropolje.info

Continue Reading