Connect with us

Sinovi povijesti

Pendeš: Osuđujem incidente navijača, ali uvijek će ih biti

Marina Pendeš, ministrica BiH je u Danu uživo osudila uvrijedljive poruke navijača Hrvatske u BiH, ali ukazala kako će ih uvijek biti. Smatra da se to desilo u euforiji i da svako mora snositi odgovornost za to. Komentarisala je i jučerašnji nastup Marka Perkovića Thompsona u Zagrebu.

“Naravno da osuđujem incidente. Ali znate, to je euforija. Smatram da svako od nas mora snositi i imati odgovornost. BiH je država tri konstitutivna naroda, pa i Hrvata. Uvijek će biti incidenata. Ne možete to kontrolirati”, rekla je i izrazila mišljenje da politički lideri ne snose odgovornost za tu vrstu incidenata:

“Niko od lidera nikada nije pozvao da se uradi nešto što ne treba uraditi”.

Osvrnula se i na jučerašnji nastup Thompsona prilikom dočeka hrvatskih fudbalera na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, nakon dolaska sa Mundijala u Rusiji rekavši:

“Ne vidim šta je Thompson opjevao nešto što nekoga vrijeđa. Njegove povike neću komentarisati”.

U nastavku razgovora je govorila o posljednjem NATO samitu u Briselu i MAP-u. Kako je kazala, nije očekivala da se samit bavi i BiH i očekivala je da MAP za BiH bude aktiviran prije početka samita.

“Pitanje je dana kada će MAP biti aktiviran. Uvjerena sam da će to biti u 2018. godini”, rekla je Pendeš i podsjetila da je knjiženje perspektivne vojne imovine trebalo biti tehničko pitanje, ali da je postalo političko, što nije trebalo biti, naglasila je.

Ukazala je na to da aktivacija MAP-a ne znači i momentalno članstvo BiH u NATO-u.

“Ljudi često pogrešno tumače MAP. Makedonija je dobila poziv za NATO, a prije toga su imali čak 18 MAP-ova. Aktiviranje MAP-a ne znači da će BiH sutra biti članica NATO-a”, rekla je dodala kako niko ne treba biti protiv toga jer je:

“Investiranje u NATO, investiranje u sigurnost svake obitelji u BiH”.

Nije željela komentarisati stavove političara u RS-u o integraciji BiH u NATO. Podsjetila je da aktiviranje MAP-a znači obavezivanje na reforme u različitim segmentima društva.

Pendeš smatra da je za Dragana Čovića u fokusu svaki građanin BiH.

“Smatram da gospodin Čović kao predsjednik HDZ-a, predsjednik HNS-a i član Predsjedništva BiH je u svojoj ideji i nastupu u potpunosti posvećen interesima građana BiH, pa tako i hrvatskog naroda jer mu on daje legitimitet”, kazala je.

Mišljenja je da funkciju ministrice odbrane obnaša zato što ima podršku političke stranke kojoj pripada.

“Na ovoj poziciji sam zato što imam potporu u HDZ-u. To nije samo potpora Marini Pendeš, već svim ženama u HDZ-u. Zahvaljujući gospodinu Čoviću i prethodnim liderima žene su dobile priliku da se dokažu i pokažu. Kao zamjenica ministra odbrane BiH sam nastojala promovirati potrebu da veći broj žena aktivno sudjeluje u politici. Žena je zbilja stub društva”, istakla je i pri tom je Čovića opisala sljedećim riječima

:https://www.youtube.com/watch?v=gKLDvcCO_

“Mislim da je gospodin Čović mudar čovjek”.

Ukazala je da Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH može dati informacije o navodno dolasku vojnika ove države u BiH, a ne ona kao ministrica odbrane.

Pogledajte video cijelog gostovan

 

Continue Reading