Connect with us

Uncategorized

Otvoreno pismo Marka Radoša: “Vi ste nas zaboravili, a mi ne možemo zaboraviti nepravdu!”

Marko Radoš, tajnik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalide prve skupine, uputio je Otvoreno pismo hrvatskih dužnosnicima.

Radoš je stopostotni ratni vojni invalid Domovinskog rata. Obrani Hrvatske priključio se kao student Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a osim sedam metaka koja je primio u prsa braneći Domovinu, jednako mu bolno pada nebriga hrvatske države prema najugroženijima i najpotrebitijima.

”Poštovana gospodo,

obraćamo Vam se mi članovi Udruge 100% hrvatskih ratnih vojnih invalida, uglavnom prikovani na kolica, na naša ortopedska pomagala i oslonjeni na naše pomagače koji nam pokušavaju život učiniti podnošljivijim.

Prikovani smo na kolica, slijepi smo, amputirani su nam udovi i nismo velikim dijelom u stanju obavljati osnovne tjelesne funkcije sami, a sve zbog neporecive činjenice da smo sudjelovali u Domovinskom ratu kao hrvatski vojnici.

Poštovana gospodo političari i novinari, svi javni djelatnici. Mi hrvatski ratni vojni invalidi i hrvatski branitelji nismo vodili privatni rat za naše domove i naše probitke. Sudjelovali smo u ratu u ime hrvatskog naroda i hrvatske države, bili smo dio hrvatskog narodnog tijela koje se branilo i obranilo od jugoslavenske armije i srpskih postrojbi.

Nismo sami sebi odrezali ni ruke ni noge, nismo sami sebi kopali oči ili sebi nanijeli psihički teror da bismo dobili mirovine, povlastice ili jeftinije automobile. Nas su raznijele jugoslavenske granate i osakatili četnički mitraljezi dok smo po raznim bojišnicama branili hrvatski dom i državu.

Nismo nastradali jer smo osvajali nego jer smo branili i Vas i Vašu djecu, nas i našu djecu, hrvatski dom i hrvatsku državu.

Nismo nastradali samo iz jednog kraja i jednog sela ili grada. Nastradali smo iz svih krajeva Hrvatske, uključujući i Bosnu i Hercegovinu i dijasporu  jer smo svi bili spremni dati svoje živote za hrvatsku slobodu.

Poštovana gospoda, sigurni smo da znate sve činjenice o nama i našim sudbinama, ali nismo sigurni jeste li ikada pokušali razumjeti čovjeka kojemu nedostaju noge ili osobu koja ne može obavljati osnovne tjelesne funkcije, a otišla je u rat u cvijetu mladosti i mogla je otseliti na vrijeme pa se vratiti kao dobro školovani stručnjak kojega sada svi vi tako tražite.

Poštovana gospoda, sigurni smo da znate da naša udruga već 500 dana uporno i dostojanstveno prosvjeduje protiv emocionalne, političke, ljudske i materijalne nepravde koja se događa našim članovima, sto postotnim invalidima rata, a i drugim skupinama HRVI i svim sudionicima Domovinskog rata.

Naš prosvjed je bio iniciran bezobrazlukom i neviđenim objedama od strane bivših dužnosnika vlade koja se nije libila na nas, sto postotne invalide poslati policiju s pendrecima.

Izdržali smo i to jer smo sigurni da je Bog i hrvatski narod s nama.

Mi smo još tu ispod Šatora. Vi ste nas zaboravili, ali mi ne možemo zaboraviti nepravdu i poniženja koja se još uvijek događaju i Vi ih ne ispravljate, odnosno ne pokazujete volju za ispravljanjem.

Prije izbora ste nam bili dragi gosti, nakon izbora smo ostali bez Vaših osmijeha i tapšanaj po našim paraliziranim ramenima. Znamo da je neugodno biti u društvu mladih momaka i djevojaka koji su u kolicima, a Vi ste sada zabavljeni drugim brigama i zadacima.

No, poštovana gospodo iz vladajuće koalicije, poštovani gospodine Oreškoviću,  a posebno poštovana gospođo predsjednice, zar nije sramotno da je još uvijek nemoguće pronaći ministra koji bi bio odgovoran za problematiku branitelja, posebno ratnika i invalida i njihovih obitelji ?

Zar je to jedina skupina kojoj se ne može pronaći ministar jer svakoga se proglašava lopovom ? To je za nas znak nepravde, ponižavanja i Vaše nesposobnosti.

Zar su svi Vaši ministri sigurno toliko moralni da su prošli te navodne filtere, a samo ministra branitleja je teško pronaći jer će javnost, uglavnom ona ista koja je pisala hvalospjeve Titi  i Jugoslaviji, svakoga proglasiti lopovom ?

Poštovana gospoda, naši problemi nisu samo materijalne naravi, oni su često emocionalne prirode i odražavaju se kroz velik broj samoubojstava i depresiju koja je zahvatila branitlejsku populaciju.

Svojim nečinjenjem Vi postajete sudionici svakoga samoubojstva i djelatno šaljejte poruku hrvatskom narodu da je njegova žrtva za slobodu bila veliki promašaj.

Gospodo, mi stopostotni hrvatski  ratni vojni invalidi smo izgbili navjiše što se može izgubiti, ali još uvijek nismo izgubili dostojanstvo, volju i ljubav za hrvatski narod.

Spremni smo, iako malobrojni, u kolicima opet stati u prvi red da vam pokažemo da niste izabrani da bi dijelili fotelje nego ste izabrani da preuzmete odgovornost i za branitelje.

Vaše zakulisne igre i križaljke nas ne zanimaju,  jer nisu nas zanimale ni jugoslavensko četničke križaljke i igre kad smo krenuli u rat i ostali bez zdravlja.

Gospodo, pozivamo Vas na žurno djelovanje u skladu s dogovorenim programom iz izbornih obećanja.

– odabir ministra branitelja

– promjene zakonskih propisa koje omogućavaju dostojan život svim invalidima i braniteljima

– usklađivanje nacionalne medijske strategije s istinom o Domovinskom ratu u svrhu zaštite        digniteta i dostojanstva hrvatskih branitelja i Domovinskog rata.

– zabranu promidžbe bivše jugoslavenske države i komunističke diktature, one diktature čija je vojska razorila naše živote i domove

Ako to niste u stanju odraditi onda od vas očekujemo odstupanje od odgovornsoti jer hrvatskom narodu ne trebaju proračunati nego odgovorni političari.

Braniteljske koje prosvjeduju već 500 dana su spremne na dijalog u okvirima iznesenog programa, ali smo spremni ostati do kraja kao očiti znak nepojmljivo ponižavajućeg odnosa hrvatskih vlasti prema svojoj vojsci.

Tajnik Udruge 100%-tnih HRVI I. Skupine

Marko Radoš

maxportal.hr

MP/ Foto: S. Drmić tropolje.info

b_625_0_16777215_00_images_2016_Domovinski_rat_marko-rados-rijeka-skupna.jpg

Continue Reading