Connect with us

Uncategorized

Otvorena obilaznica: Sarajevo spojeno s koridorom 5C

Svečanim presjecanjem crvene vrpce danas su otvoreni i pušteni u promet LOT-a 2A i LOT-a 2B Sarajevske obilaznice, dionica Butila – Briješće s petljom Butila, čime je Sarajevo spojeno s koridorom 5C, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović upriličio je svečano presjecanje vrpce u prisustvu federalnih, županijskih i općinskih dužnosnika.

Petlja Butila izgrađena je u sklopu realizacije projekta Sarajevske obilaznice, dionice Jošanica – petlja Butila, LOT-1.

U ime Vlade Federacije BiH, projekat je implementiralo Javno poduzeće Ceste FBiH čiji je direktor Ljubo Pravdić podsjetio kako se petlja Butila sastoji od tri nivoa.

“Tri razine petlje Butile površine su oko 20.000 kvadratnih metara dok se sarajevska obilaznica LOT 2 sastoji se od dvije poddionice”, istaknuo je Pravdić.

Kroz tri spomenuta nivoa, prema riječima Pravdića, spromet će se odvijati od obilaznice Sarajevo prema pravcima Zenica – Mostar, ulazak i izlazak iz Sarajeva prema Zenici te ulazak i izlazak iz Sarajeva prema Mostaru.

Prema njegovim Pravdića, ukupna vrijednost radova na petlji Butila iznosi oko 16 milijuna eura.

Ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić istaknuo je kako je današnjim puštanjem u promet dijela Sarajevske obilaznice, “otvorena kapija glavnog grada BiH”.

“Nije bilo moguće na ljepši način proslaviti Dan državnosti i nema ljepšeg poklona građanima od otvaranja ove kapije Sarajeva. Također, ovim nastavljamo napredovati na završnim dionicama obilaznice. Ministarstvo je odlučno u davanju podrške i ono je opravdano jer je u kratkom vremenskom razdoblju postignuto puno”, kazao je Lasić.

Na uspješno okončanim radovima, premijer FBiH Fadil Novalić čestitao je izvođačima radova.

“Kroz akcijski plan reformske agende Vlada FBiH je previdjela značajna ulaganja u putne komunikacije jer su komunikacije postale pitanje standarda. Izgradnja mreže autoceste je važna za ukupni gospodarski rast”, poručio je Novalić. tropolje.info

Continue Reading