Connect with us

Sinovi povijesti

Otkriven spomenik poginulim braniteljima prisojačkog kraja

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Prisoju, kod groblja u Dučiću. danas je svečano i dostojanstveno otkriven spomenik poginulim braniteljima iz 1. i 2. svjetskog te Domovinskog rata iz ovoga kraja. Tim podom biskup Porečke i Pulske biskupije, mons. Dražen Kutleša, predslavio je svetu misu zadušnicu te uz prigodnu molitvu blagoslovio spomenik.

Uvodno, mjesni župnik don Ivan Bebek pozdravio je oca biskupa, nazočne vjernike, te predstavnike općinske i županijske vlasti, članove Hajdučke družine Mijata Tomića, Kliške uskoke, te Bleiburški vod.

U prigodnoj homiliji mons. Kutleša je rekao: – Dio smo jedne velike povijesti, vučemo ne samo genetske već i kulturne korijene koji nas vežu za jedno mjesto. Ta naša odrednica poziva nas da znamo zahvaljivati za ono što nam naši prijeđi namrješe. Kada čovjek i društvo prestanu cijeniti rane i žrtvu, tada dolazi do dekadencije društva. Ovaj spomenik ne treba našim pokojnima, on njima ništa ne znači, ali mnogo govori o nama. Pozvani smo da svoje pokojne štujemo, da za njih molimo i da im zahvaljujemo.

Spomenik su okrili: Tadija Ivančić, Jaka Sučić, Ante Kutleša – Tone, Stipe Kutleša – Ćipa, Ivica Sučić i Marko Ćurić.

U ime organizatora uređenja groblja Glavičice i izgradnje spomenika, nazočnima se obratio Mijo Kutleša. Uz riječi zahvale Mijo je naveo i neke tehničke detalje vezane za spomenik:

– Kada smo odlučili napraviti spomenik htjeli smo da bude takav da ga je teško uništiti i da  traje minimalno 400 godina. Htjeli smo da je napravljen od kamena koji je postojan i neuništiv, kao i naši geni kameni. Izračunali smo da je takav spomenik koštati oko 30.000€. U rekordnom roku smo skupili ne 30.000 nego 70.000€ jer su naši ljudi naučili davati, jer ovaj narod kroz svoju povijest nije navikao da mu se daje nego mu se uvijek uzimalo. Ostatak novca će mo preusmjeriti na uređenje našega groblja.

Pročitana su i imena svih 188 stradalih u ovome kraju tijekom proteklih ratova. Imena čitala djeca hrvatskih branitelja stradalih u Domovinskom ratu – Josipa Bošnjak kći pok. Joze i Tomislav Ljubičić, sin pok. Šimuna, te novinarka Zora Stanić.

Koliko je ovaj događaj bitan za Prisojane, potvrđuje i činjenica da je iz SAD-a (Chicaga) isključivo za ovu prigodu pristigao mladi arhitekt Ivica Kutleša. – Drago mi je što sam uspio i osobno doći i odati počast svim poginulima iz Prisoja koji su se borili za obranu svoga hrvatskog kraja, slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. Bilo je dostojanstvo i svečano, a bilo je i puno svijeta – kazao je između ostaloga za Tomislavcity Ivica Kutleša.

Napomenimo da su program vodili novinarka Zora Stanić i Pere Eranović, glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Po završetku službenog dijela programa za sve nazočne organizirano je prigodno druženje uz okrijepu uz iskreni razgovor i isitnsko oduševljenje Prisojana pristiglih sa svih strana svijeta, prenosiTomislavcity.com

 

 

 

 

Continue Reading