Connect with us

Kultura

Otkriven novi planet u Sunčevom sustavu

Michael Brown i Konstantin Batygin sa sveučilišta Caltech uvjereni su kako su pronašli novi planet, prenosi Time. Zasad je nazvan jednostavno “Planet 9″, a otkrili su ga gotovo slučajno.

Još je 2003. godine uočeno svemirsko tijelo nazvano Sedna, patuljasti planet još manji od Plutona. Sedna, Pluton i još mnoga manja svemirska tijela dio su Kuiperova pojasa koji se proteže na još većoj udaljenosti i od Neptunove orbite.

Idućih je godina otkriveno nešto neobično u vezi Sedne i njenog svemirskog društva – uočeno je još 5 objekata u istom pojasu koji imaju istu točku najbližu Suncu i isti kut orbite u odnosu na rub Sunčeva sustava. Prema Brownovim riječima, to ne može biti slučajnost i to samo može značiti kako je u pitanju velika gravitacijska sila koja ih je posložila na taj način.

Ta bi sila morala dolaziti od planeta 10 puta veće mase od Zemljine koji je na udaljenosti 20 puta većoj od Neptunove. Brown i Batygin tvrde kako samo tijelo takve mase i udaljenosti može objasniti ponašanje Sedne i ostalih objekata u pojasu.

Jedino što sada preostaje dvojici astronoma je naći vizualnu potvrdu za svoj pronalazak. Planiraju organizirati što više teleskopa diljem Zemlje da prati orbitu Planeta 9 koju su iscrtali kao pomoć svim entuzijastima. To će biti izazovno jer je moguće kako pogled na planet zaklanjaju okolna svemirska tijela, no Brown i Batygin se ne predaju.

“Od antičkog doba do danas čovjek je otkrio svega dvije planete, a ovo bi bila treća”, kazao je Brown, navodeći kako veliki dijelovi našeg Sunčevog sistema još nisu istraženi tropolje.info

Continue Reading