Connect with us

Uncategorized

Dug zdravstvenih ustanova u HNŽ-u veći od 131 milijun KM

Promjene u načinu funkcioniranja zdravstvenih ustanova u HNŽ-u su nužne ako se uzmu u obzir dugovanja koja imaju, zaključak je opširne analize stanja zdravstva HNŽ-a koju je nedavno razmatrala Skupština HNŽ-a, piše Večernji list BiH.

Nagomilani dugovi

Ukupan dug bolničkih zdravstvenih ustanova u ovoj županiji krajem rujna 2015. iznosio je 131,260.606 KM. Budući da se dugovanja iz godine u godinu povećavaju, u analizi stanja u zdravstvu, koju je izradilo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, predlažu se mjere kojima bi se trebala poboljšati kvaliteta usluga u zdravstvu te zaustaviti daljnje financijske dubioze zdravstvenih ustanova.

Jedno od rješenja koje se navodi u dokumentu je novi sustav ugovaranja bolničke zdravstvene zaštite koji bi se trebao zasnivati na kontroliranim pruženim zdravstvenim uslugama. U praksi bi to značilo da određena bolnica, odnosno zdravstvena ustanova, može ostvariti prihod i iznad ugovorenoga na teret neiskorištenih sredstava druge bolnice koja je u istom razdoblju pružila manji broj usluga od ugovorenoga.

Na ovaj način bolnice bi se “natjecale” u povećanju učinkovitosti koja bi značila i povećanje prihoda.

“Ovakvim sustavom ugovaranja povećava se zdrava konkurencija među bolnicama koje će nastojati povećati kvalitetu zdravstvenih usluga jer će “novac pratiti osiguranika” i vodit će se računa o listama čekanja, smanjenju komplikacija…”, navodi se u analizi.

Kako se način naplate usluga koji se trenutačno primjenjuje mora mijenjati upozorili su i iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar koja pruža najveći broj zdravstvenih usluga i ima najveća dugovanja, što je rezultat nemogućnosti naplate pružanja tih usluga.

Naime, samo u prvih devet mjeseci prošle godine osiguranim osobama u ZZO HNŽ-a u ovoj zdravstvenoj ustanovi pruženo je zdravstvenih usluga u vrijednosti od 32,829.782 KM, dok je prema zaključenom ugovoru uplaćeno 27,791.577 KM. Iz ovoga je vidljivo kako je samo za devet mjeseci razlika između pruženih usluga osiguranicima i naplaćenih 5,038.185 KM.

Iz ove zdravstvene ustanove upozoravaju i na potrebu što skorijeg donošenja novog cjenika zdravstvenih usluga gdje bi bile uključene sve usluge koje pruža SKB Mostar, kao i redovitog mjesečnog financiranja iz proračuna osnivača. Problem s naplatom usluga od Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a imaju i u Županijskoj bolnici “Dr. Safet Mujić” Mostar.

“Dosadašnji paušalni način financiranja – ugovor sa ZZO HNŽ-a ne može pokriti troškove s obzirom na veliku disproporciju vrijednosti i cijena usluga koje pružaju u odnosu na ugovorene iznose”, navodi se u dopisu ove ustanove koji je uvršten u analizu, piše Večernji list BiH.

Rješavanje problema

Na isti problem upozorila je i Javna ustanova Opća bolnica Konjic. Kad je riječ o mjerama koje se predlažu u dokumentu analize, a koje bi trebale doprinijeti boljem stanju u zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u, navodi se i kako ZZO HNŽ-a treba uvesti sustav kontrolinga za bolnički zdravstveni sustav – prikupljanje, analiza i kontrola ključnih pokazatelja poslovanja, na osnovi kojih će biti moguće osigurati puno veću kontrolu nad trošenjem sredstava u bolnicama, kao i brže donošenje ključnih odluka temeljenih na analizama.

Reformama u zdravstvenom sustavu trebala bi pridonijeti i primjena Reformske agende za BiH za razdoblje od 2015. do 2018. Ova agenda predviđa rješavanje dugova zdravstvenog sektora kroz financijsku i tehničku pomoć Svjetske banke, uvođenje rizničkog sustava poslovanja, te definiranje modela i izvora financiranja uz precizno normiranje mreže zdravstvenih ustanova tropolje.info

Continue Reading