Connect with us

Kultura

Orašje: Započelo obilježavanje 29. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne

Na današnji dan 1993. godine, prije 29 godina u Grudama je, Hrvatska zajednica Herceg Bosna prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu.

Obilježavanje obljetnice započelo je u Orašju kod spomen obilježja, gdje je izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem i kandidatkinjom Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjanom Krišto, položilo vijenac i svijeće. Izaslanstvo je potom nazočilo sv. misi u župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju.

Program obilježavanja 29. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg – Bosne, nastavlja se nizom aktivnosti po gradovima i općinama u cijeloj BiH. U svim gradovima bit će upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća kako bi se odala počast poginulim i umrlim braniteljima HVO-a, te poslala poruka zajedništva kroz obilježavanje ovog važnog datuma za hrvatski narod.

„Kada obilježavamo značajne obljetnice, kao što je i ova 29. obljetnice Hrvatske Republike Herceg Bosne, uvijek se prisjećamo što je zapravo taj događaj značio nekada, prije 29. godina, a što znači danas, kada je u pitanju Hrvatska Republika Herceg Bosna, što znači i u ovome aktualnom političkom trenutku. Ona kao politička, ekonomska, teritorijalna organizacija uspostavljena je prije 29. godina, njoj je prethodila Hrvatska zajednica Herceg Bosna, kako bi obranila Bosnu i Hercegovinu kao domovinu i hrvatskog naroda, jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Ona je legalna, Hrvatska Republika Herceg Bosna unesena je u Washingtonski pa i Daytonski mirovni sporazum, tako danas moramo cijeniti ono što su oni koji su sebe i svoj život utkali u našu slobodu. Mi danas moramo nastaviti raditi na jednkopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda u BiH. Bosna i Hercegovina jest država tri konstitutivna naroda ali sa nejednakim pravima. Moramo učiniti sve da svaki narod bude jednakopravan u smislu biranja legitimnih političkih predstavnika u institucijama predviđenim za zaštitu kolektivnih prava, posebno kada je u pitanju institucija Predsjedništva i Domovi naroda“, kazala je Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

U isto vrijeme u Grudama je sužena sv. misa u župnoj crkvi u Gorici, te je izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH i Glavnog vijeća HZ HB položilo vijenac i svijeće na grob predsjednika HR HB mr. Mate Bobana.

Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i Glavnog vijeća HZ HB položit će vijence i svijeće pred spomen obilježje ispred Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače, danas u 18 sati, prisjećajući se svih umrlih dužnosnika i utemeljitelja HR HB kao i svih poginulih branitelja.

Continue Reading