Connect with us

Scena

ON JE ZASLUŽAN ŠTO JU SVI VOLE: Evo tko je tajanstveni čovjek koji drži leđa predsjednici (FOTO/

Za svoj uspjeh djelom je zaslužna sama predsjednica, a dijelom je zaslužan i on.

Otkako je došla na poziciju predsjednice Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović nije priredila javnosti niti jednu neugodnost, nije si dozvolila niti jedan gaf, a mediji uglavnom o njoj pišu samo pozitivne i pohvalne stvari. Iako je i sama po sebi, nazovimo to, “svjetska žena”, koja govori nekoliko jezika, ne plaši se stati među ljude i sa svima popričati, nema problema preuzeti u ruke sve izazove koji se nađu pred njom, ali ono možda i najvažnije od svega pred medijima i javnosti gotovo uvijek izlazi nasmijana ozračena pozitivnom energijom.

Dio toga možemo pripisati njoj samoj jer i prije nego što je postala predsjednicom, Grabar Kitarović je ostavljala dojam ugodne, pristupačne i elokventne osobe spremne na razgovor o svakoj temi. No, drugu polovicu moramo pripisati čovjeku koji joj, žargonski rečeno, čuva leđa. Riječ je o njenom glasnogovorniku Luki Đuriću, kojeg je na opće iznenađenje cijele nacije postavila za svoju desnu ruku nakon što je preuzela posao predsjednice.

Tko je Luka Đurić?

Luka Đurić bivši je student Veleučilišta VERN’, poslovnu karijeru započinje u Zakladi Konrad Adenauer, prvo na poziciji tehničkog asistenta, zatim voditelja programa te na kraju postaje zamjenik voditelja Ureda zaklade u Zagrebu zadužen za Hrvatsku i Sloveniju. Odgovaran za koordinaciju i provođenje svih programa Zaklade za područja gospodarstva, medija, politike, sigurnosti te civilnog društva. Aktivan je i u think-tanku za socijalno tržišno gospodarstvo, „Zagrebačka inicijativa“ koji okuplja stručnjake iz gospodarstva, medija i politike.

predsjednica.hr
predsjednica.hr

Tijekom zadnje godine studija na Veleučilištu VERN’ odlazi u Bruxelles gdje obavlja stručnu praksu u Europskom Parlamentu u uredu tadašnje Predsjednice Odbora za Jugoistočnu Europu i Koordinatorice Vijeća za kulturu, obrazovanje, medije i sport, gospođe Doris Pack. Po povratku u Hrvatsku, kao jedan odnajboljih studenata generacije, završava studij. Obrazovanje nastavlja na studiju Poduzetničkog menadžmenta na Veleučilištu VERN’ te MBA studiju na United Business Institutu u Bruxellesu gdje polazi područja odnosa s javnošću i lobiranja. Za cijelo vrijeme trajanja studija vrlo aktivno sudjeluje u organizaciji mnogobrojnih internih i javnih aktivnosti i projekata Veleučilišta VERN’. Završio je i program Akademije za politički razvoj, programa koji je ostvaren u suradnji s Vijećem Europe.

Prekinuo intervju

No, osim što se brine o ugledu predsjednice u medijima, Đurić je ipak ostao upamćen po jednom velikom gafu kojeg su mu zamjerili, prvenstveno novinari, a potom i stranački kolege pa i nacija. Pamti ga se i po, nazovimo to, neugodnoj situaciji koju je priredio prilikom predsjendičina davanja izjave za Novu TV. Predsjendica je davala izjavu vezanu za temu Uspravnice Baltik – Jadran, ali je razgovor otišao u krivom smjeru pa ga je Luka Đurić odlučio naprasno prekinut. Novinarka je skrenula s teme i počela propitivati predsjednicu o tadašnjim problemima s Mađarskom i Srbijom, a Đurić je prvo poručio novinarki, da je dogovor bio da se radi intervju o temi Baltik – Jadran, a da je ona završila na Mađarksoj i na Srbiji (zategnuti odnosi oko imigrantske krize).

Obratio se potom predsjednici na “ti” i kazao, “Nemoj se miješati, znam što će pustiti u razgovor“. Tu je razgovor prekinut i kamere su se ugasile. Taj je incident izazvao burne reakcije kod javnosti, a mnogi su tražili Đurićevu ostavku, no, Kolinda Grabar Kitarović nije se imala namjeru odreći njegovih usluga.

Kolinda nikad popularnija!

Unatoč ovom, poprilično velikom, gafu koji se dogodio krajem rujna prošle godine Đurić je ostao na svojoj poziciji glasnogovorika i nastavio s dobrim radom. Narednih nekoliko mjeseci  predsjednica je uživala veliku podršku naroda i uglavnom izazivala pozitivne reakcije većine ljudi, a tome u prilog ide i činjenica kako je još uvijek najpopularnija političarka u Hrvatskoj.

Nema dvojbe kako Đurić zapravo radi odličan posao, unatoč tome što je prekinuo intervju, jer predsjedničina slika koja se odašilje javnosti ostavlja uglavnom dobar dojam. Posljednji primjer je rukometna utakmica između Poljske i Hrvatske koju je osobno posjetila predsjednica, a s njene desne strane gotovo uvijek se nalazio Đurić koji ju očito savjetuje oko svega. Fotografije navijanja s tribina u Krakowu kao i video snimke Kolindina pozdravljanja i čestitanja igračima obišle su cijelu Hrvatsku i izazvale oduševljenje, pa čak je i išlo do toga da su ju prozvali “amajlijom” koja je donjela povijesnu pobjedu našoj reprezentaciji. Htjeli vi to priznati ili ne, njih dvoje u tandemu čine jako dobar posao i za Hrvatsku, a i za samu predsjednicu.

Facebook
Facebook

Koliko je, eto samo ova utakmica, donijela popularnosti predsjednici možda će najbolje opisati i fotografija bivšeg predsjednika Ive Josipovića na utakmici. On je, za razliku od KGK, utakmicu na prošlogodišnjim pripremama rukometne reprezentacije presjedio s mobitelom u ruci. Iako je bivši predsjednik ostavljao dojam mirnije i povučenije osobe, na ovakvim prilikama mogao je osvojiti velike političke poene jer je Hrvatska izuzetno sportski i navijački nastrojena nacija, a vjerujte, kada nastupe sljedeći izbori, predsjedničine fotografije i videosnimke iz Poljske nekako će izroniti od nekuda i dograbiti joj brojne glasove. Ne želimo kazati kako na utakmicu došla isključivo zbog samopromocije, štoviše vjerujemo da je zaista došla navijati, ali kako god se okrene ovo joj je bio odličan potez.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kraljica Facebooka

Svakako valja spomenuti kako Grabar Kitarović, naravno uz pomoć Đurića, najkvalitetnije koristi moć društvenih mreža. Svaka njezina fotografija prikuplja na tisuće “lajkova”, dijeli se na stotine puta i skuplja na desetke tisuća pregleda. Društvene mreže postale su aktivan faktor za prikupljanje povjerenja i pribrližavanje biračima, a nema dvojbe kako predsjednica to čini najbolje od svih političara. Činjenica da ima preko 325 tisuća pratitelja na Facebooku govori sve, a njene objave su, za razliku od objava ostalih političara, manje političke, što ju automatski čini manje političarkom, a više građankom. U svakom slučaju kampanja na društvenim mrežama joj je za ocjenu odličan usporedimo li ju s kampanjama ostalih političara.

Njezine kolege uglavnom svoje pišu monotone i klasične PR-ovske tekstove na Facebooku, a neki ih koriste isključivo kako bi prozivali, blatili pa čak i vrijeđali svoje kolege dok se njezin profil uglavnom vodi u pozitivnom kontekstu. Suma sumarum bila bi kako predsjednica i njezin glasnogovrnik otpočetka njezina mandata rade jako dobar posao koji bi na koncu mogao rezultirati i novim mandatom. tropolje.info

Continue Reading