Connect with us

Sinovi povijesti

ODRŽANO TRADICIONALNO OKUPLJANJE CRNOLOKVANA I NJIHOVIH GOSTIJU

ŠIROKI BRIJEG – I ove godine je, u organizaciji udruge „Crnolokvani“, kod škole odnosno kod spomenika u Crnim Lokvama održano tradicionalno okupljanje Crnolokvana i njihovih gostiju.

Program je započeo svetom misom za poginule, umrle i nestale Crnolokvane u I. i II. svjetskom ratu i poraću i u Domovinskom ratu. Misno slavlje je predvodio kočerinski župnik fra Mario Knezović u suslavlju s fra Stankom Banožićem. Nakon mise položen je vijenac i zapaljene svijeće, te je upriličeno zajedničko fotografiranje kod spomenika poginulim i nestalim Crnolokvanima.

okcl 09082015 1

Kao i prethodnih godina, i ovogodišnje okupljanje je proteklo uz pjesmu, gangu i bećarac i domaću hranu s pićem i domaćim delicijama. Na ovogodišnjem okupljanju okupilo se preko 400 Crnolokvana, a druženje su svojim dolaskom upotpunili i gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić.

Prije godinu dan točnije 9. kolovoza 2014. kod škole u Crnim Lokvama svečano je otkriven spomenik svim žrtvama 1. i 2. svjetskog rata i poraća, te Domovinskog rata. Na spomeniku su ispisana ukupno 103 imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. U Prvom svjetskom ratu živote je izgubilo osam mještana, Drugi svjetski rat i poraće odnijeli su 87 života, a u Domovinskom ratu ovo je mjesto dalo osam žrtava. bpz.ba

Continue Reading