Connect with us

Priopćenja

NE DAJ SE PREDSJEDNICE

Predsjednica istinom a Bošnjaci uvredama i primitivizmom pokazuju svoje pravo licePredsjednica istinom a Bošnjaci uvredama i primitivizmom pokazuju svoje pravo lice

Naša ljupka predsjednica, koja zacijelo nikome ne želi zlo, našla se ovih dana na udaru dvostruke balkanske agresije.

Najprije je na nju nagrnuo Aleksandar Vulin, ministar za ustaše u vladi Republike Srbije, koji upozorava Europu na “bujanje fašizma” u Hrvatskoj i čija se svaka riječ u našem medijskom prostoru vrlo marno i jako naglašeno prenosi.

Zasmetala mu je slika na kojoj predsjednica stoji među iseljenicima u Kanadi sa zastavom i grbom koji počinje bijelim polje. Ćorava posla, naravno. Njima je svaki hrvatski grb, počinjao bijelo ili crveno, čak i onaj s petokrakom, ustaški i o tome ne vrijedi trošiti puno riječi.

Baščaršijska kritika

A onda se Kolinda Grabar-Kitarović zamjerila dvjema stranama u Bosni i Hercegovini intervjuom za portal “Defense News”, konstatiravši samo nekoliko notornih činjenica.

Kritizirajući provedeni referendum, upozorila je na secesionističke tendencije Republike Srpske i sve veći ruski utjecaj, spominjući i “hibridni rat”.

Milorad Dodik joj je poručio neka se ne miješa u njegova nutarnja pitanja.

Rekla je, međutim, još nešto što je jako razljutilo stanovite bošnjačke krugove.

Progovorila je o sve većoj prisutnosti islamskog radikalizma u susjednoj državi i pojavi islama kakvog tamo do sada nismo poznavali.

Na nju je najprije jurtao Senad Hadžifejzović, urednik i vlasnik “Face TV”, i to krajnje primitivno i uličarski, reklo bi se baščaršijski. Nepristojno bi to bilo i citirati.
Daleko je ozbiljnije pismo koje joj je uputio Mustafa ef. Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, vrlo istaknuti član Islamske zajednice u BiH, blizak suradnik i čak ideolog starijeg i mlađeg Izetbegovića.

Napravio je on paralelu između Boban – Karadžićeva, prema Čović –Dodikovu tobožnjem centrifugalnom savezništvu, pri čemu je značajnu ulogu pripisao i samoj Kolindi.

Spočitao joj je i imperijalne ambicije. Naravno, Turska, kojoj je Alija ostavio u amanet Bosnu i koja sve otvorenije pod Erdoganom sanja o obnovi carstva, nema takvih ambicija, ili su one legitimne.

Građanska Bosna

Zalažući se za građansku Bosnu i napominjući kako građana Bošnjaka u njoj ima preko 50 posto, efendija je “komšinici”, kako on predsjednicu oslovljava, uputio i jednu posebno opaku i znakovitu, do sada neizrečenu rečenicu, a ona glasi: “Naša jedina obećana zemlja je ova naša Bosna i njena Hercegovina!” Mi smo, dakle, njezini posjednici iliti čifčije.

Tako oštra reakcija očito nije pokolebana ni puno puta baš s muslimanske strane isticanom okolnošću da je položaj muslimana u Hrvatskoj najbolji i upravo uzoran u odnosu na cijeli kontinent.

TAGOVI
  tropolje.info

Continue Reading