Connect with us

Kultura

NAJBOLJA SVJETSKA MODNA DIZAJNERICA RADA KRIVOKAPIĆ RADONJIĆ GOVORILA JE ZA VEČERNJI LIST

NAJBOLJA SVJETSKA MODNA DIZAJNERICA RADA KRIVOKAPIĆ-RADONJIĆ GOVORILA JE ZA VEČERNJI LIST Godina 2024. bit će prekretnica u svijetu mode, odjeća će biti ekološki prihvatljiva, smanjit će se modni otpad 

Željko Andrijanić 

Rada Krivokapić-Radonjić progla šena je najboljom svjetskom mod nom dizajnericom. Tim povodom poznata Crnogorka koja radi diljem  svijeta govorila je za Večernji list. 

Kakav je osjećaj biti proglašen  najboljom svjetskom modnom diza jnericom? 

– Za mene ova nagrada predstavlja  poticaj i olakšanje za završetak pla niranih projekata za moje brendove,  koji su vrlo zahtjevni. 

Ovaj osjećaj je zaista neopisiv, ali,  nažalost, zbog smrti majke koja se  dogodila nekoliko dana prije objave  pobjednika za najboljeg svjetskog  modnog dizajnera za 2022./23. godinu nemoguće je bilo uživati u ovom velikom uspjehu. Ova prestižna nagrada predstavlja iznimnu čast i nešto najviše što se može u nekoj  profesiji postići.

Što je posebnost vaših kreacija?

– Sve kreacije su u stilu elegancije  i klasike koje s iznimnom dosljedno šću izražavaju precizan cilj – ustraj nost u pravilnom razmišljanju i ponašanju. Moje kreacije su izrađene od ekološki prihvatljivih materijala i dosljedno su najviše kvalitete.

VL RADA KRIVOKAPIĆ-RADONJIĆ Za mene ova nagrada  predstavlja poticaj i olakšanje za završetak planiranih projekata za moje brendove, koji su vrlo zahtjevni 

 

Kakve kreacije će biti ‘in’ u buduć nosti? Primjećujemo da se sve više cijeni ono što se nekad nosilo. 

– Godina 2024. bit će značajna  prekretnica u načinu na koji pristu pamo stilu i njegovu utjecaju na pla net. Budući trend treba biti odjeća od ekološki prihvatljivih materijala. Očekuje se eksponencijalni rast na globalnom tržištu preprodaje, što će  pomoći u ublažavanju negativnih  posljedica brze mode na životnu sredinu. Iako će preprodaja značajno smanjiti modni otpad, utjecaj mod ne industrije ostaje izazov na kojem svi moraju raditi, a posebno modni sljedbenici, k održivoj budućnosti i poticati vraćanje korištene odjeće na reciklažu kako bi se smanjio modni otpad. 

Za kraj, na kojem projektu trenu tačno radite? 

– Pripremam naziv novog brenda,  radim na proširenju izdanja knjige “Odijevanje” za edukativne svrhe. Za novi brend pripremam za izdavaštvo drugu knjigu pod nazivom “Krojenje  i šivanje” i pišem treću knjigu koja će biti za brend “Rada Radonjić”.  Dizajnirala sam muške traperice za  posao, čija je registracija u tijeku. Istodobno radim na planiranju investicijskog projekta koji se odnosi na izgradnju hotela s pet zvjezdica u okviru brenda “Rada Krivokapić-Radonjić”, zabavni centar pod brendom “Rada Radonjić” i kafić u okviru novog brenda.

 

 

 

Cijeli život ste u modnom dizajnu,  što biste posebno istaknuli tijekom  desetljeća uspješnog rada? 

– Istaknula bih dosljednost eleganciji i klasici, kreiranje modnog  detalja “Kovilm” koji je registriran  i prihvaćen u svijetu, zatim “Zentivns”, zajedničku narodnu nošnju  koja je također registrirana, i objavu  knjige. Moj rad je ishodio dobivanje  nagrade za najboljeg svjetskog modnog dizajnera, nakon koje se može planirati investicijski projekt. 

Rođena ste Kotoranka, ali vas cijeli  svijet prepoznaje kao svoju. Zanima  nas jeste li imali priliku raditi i u BiH? 

– U ovom poslu uvijek imate priliku sudjelovati na samostalnim, ali i međunarodnim manifestacijama ako imate spremnu kolekciju za modnu reviju. Iz opravdanih razloga koji proistječu iz već ranije preuzetih obaveza,  ne mogu se odazvati svim pozivima.  Međutim, u budućnosti planiram iz dvojiti više vremena za sudjelovanje u ovakvim događajima.

Kad biste sagledali modnu scenu u  zemljama okružja, od vaše Crne Gore  do BiH, što biste posebno istaknuli? 

– S obzirom na to da sam određeno razdoblje boravila kod najpoznatijeg svjetskog modnog kreatora Giorgija Armanija, koji me je upoznao i s nekoliko najboljih svjetskih kreatora, kao što su Versace, Valentino,  Lagerfeld, Cavalli, a gdje sam imala priliku dopuniti svoje dotadašnje  znanje, sebi mogu dati za pravo dati  svoje mišljenje o modnoj sceni na našim prostorima. Smatram da se  modna scena u Crnoj Gori i zemaljama u okružju osnažila i da se polako, ali sigurno razvija, da jača svoju konkurentnost i ima izlazak na svjetsko tržište.

Continue Reading