Connect with us

Kultura

NAJAVA: U SRIJEDU 18. STUDENOG 24. OBLJETNICA HZHB I NERADNI DAN U ŽUPANIJI ZAPADNOHERCEGOVAČ

Temeljem Zakona o blagdanima i neradnim danima u Županiji Zapadnohercegovačkoj srijeda, 18. studenog 2015. godine bit će neradni dan u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Na taj dan se obilježava Dan utemeljenja Hrvatske Zajednice Herceg–Bosne i Dan Županije Zapadnohercegovačke.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenoga 1991. godine. Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH), kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u zemlji. Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg-Bosna (1993.) nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH.

Zastupnički dom Hrvatske Republike Herceg-Bosne 9. ožujka 1996. donosi odluku o postupnom prijenosu funkcija civilne vlasti Hrvatske Republike Herceg-Bosne na tijela vlasti Federacije BiH. Održavaju se utemeljiteljske skupštine županija u Federaciji BiH. U svibnju na sjednici Predsjedničkog vijeća HR Herceg-Bosne reorganizirana je Vlada Hrvatske Republike Herceg-Bosne u prijelaznom razdoblju, te je činila šest ministarstava. Hrvatska Republika Herceg-Bosna formalno je ukinuta 14. kolovoza 1996. godine. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao udruga koja nema državotvorne ingerencije utemeljena je 24. svibnja 1997. u Neumu od strane društvenih, političkih gospodarskih i kulturnih organizacija Hrvata u Bosni i Hercegovini.tropolje.info

Continue Reading