Connect with us

Uncategorized

MUP IZDAO INTERNU TJERALICU: Braća Mamić i Vrbanović bit će uhićeni

”ÄŒuo sam se s odvjetnicom, ponudio sam se vratiti u Zagreb, ali rekla mi je da to nije potrebno. Nastavljam dalje s poslom oko Dinama.” , rekao je Zdravko Mamić.

Policija je u četvrtak rano ujutro prema nalogu Županijskog suda u Zagrebu započela pretraživanje kuće i stanova  izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića i njegovog brata, sportskog direktora Dinama, Zorana Mamića. Potvrđeno nam je kako se pretražuju i prostori Dinama, točnije uredi braće Mamić. Akciju je navodno pokrenuo USKOK, a braću Mamić sumnjiče za utaju poreza, javlja 24 sata.

Vremenski tijek pratite ovdje

19:25 RTL javlja kako je policija za Zdravkom Mamićem raspisala internu tjeralicu, pa bi on mogao biti uhićen čim se vrati u Hrvatsku, piše Tportal. Zdravko Mamić, Zoran Mamić i Damir Vrbanović danas nisu uhićeni u akciji USKOK-a samo zbog toga što su trenutačno u inozemstvu, javlja Jutarnji. Neslužbeno doznaju da se može očekivati uhićenje braće Mamić i Vrbanovića čim se vrate u Hrvatsku, kao i da će USKOK već ovaj tjedan i pokrenuti istragu protiv njih.

Gostujući u Dnevniku Nove TV Ostojić je otkrio kako je policija Mamića nazvala telefonski, na što ima pravo, i da je on odbio doći! Državni odvjetnik mora odlučiti hoće li izdati međunarodnu tjeralicu. Ostojić je otkrio kako je policija dvaput zvala Mamića te da nije točno da nije pozvan.

“Mamić je izrijekom odbio doći”, naveo je Ostojić.

18:30 Svojim priopćenjem o cijeloj situaciji se oglasila i Hrvatska demokratska zajednica.

”Nakon brojnih upita u svezi s pokretanjem istrage protiv Zdravka i Zorana Mamića želimo priopćiti da HDZ podupire funkcioniranje pravne države i ponavlja stajalište da je svaki građanin nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Stoga izjave i ponašanje pojedinih dužnosnika SDP-a držimo neprimjerenima, jer one bude sumnju da SDP-ova vlast zloupotrebljava represivni aparat zbog skretanja pozornosti sa sve brojnijih afera vladajuće koalicije.

Postoji opravdana bojazan građana da se pojedini događaji koriste i kako bi se pozornost javnosti skrenula s netransparentnih i nezakonitih postupaka Vlade u privatizaciji Croatia osiguranja, mogućeg stečaja Imunološkog zavoda, istraživanja i eksploatacije Jadrana, neučinkovite istrage o svastici na Poljudu, sumnjivih poslova članova premijerove obitelji… Očekujemo stoga da i spomenuti slučajevi postanu predmetom interesa pravne države. U suprotnom bi zabrinutost naših građana, zbog moguće zlouporabe pojedinih institucija represivnog aparata i selektivnog pristupa kaznenim progonima u predizborne svrhe, mogla rasti”, navodi se u priopćenju HDZ-a kojeg potpisuje glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice Ivan Jabuka.

17:20 Iza 17 sati troje istražitelja PNUSKOK-a su se odvezli iz garaže kuće braće Mamić. 24sata javljaju kako je istražitelj koji je sjedio na stražnjem sjedalu pridržavao ogromnu kutiju.

 Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

17:00 Istražitelji PNUSKOK-a nastavljaju s pretraživanjem kuće izvršnog predsjednika GNK Dinamo Zdravka Mamića na Tuškancu. Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković napustila je kuću dok djelatnici policije nastavljaju pretres. Sloković je izjavila novinarima da se Zdravko Mamić neće vratiti u Hrvatsku prije nedjelje.

  Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

16:20 Pred kućom Zdravka Mamića su projurila dvojica navijača, koji su iz automobila okupljenima viknuli: ‘Mamiću, volimo te!’ Kroz prozor automobila bacili su i komad papira na kojemu piše: ‘Zdravko, mi te volimo. Britanac’.

Braća Mamić se nalaze i u USKOK-u

Zdravko Mamić trenutačno se nalazi u Sloveniji gdje se odvijaju pripreme nogometaša NK Dinamo. Najnovija vijest koju javlja telegram.hr je da je istražiteljima sumnjiv transfer Luke Modrića i Milana Badelja u kojima je navodno po pisanju ovog portala napravljena utaja poreza. Također se pojavila teorija po kojoj je poreznoj sumnjivo Mamićevo primanje novca, odnosno provizije od Luke Modrića, piše jutarnji.

Pod istragom su i Damir Vrbanović, bivši direktor Dinama, te jedan porezni službenik.Neslužbeno se doznaje kako braći Mamić prijeti uhićenje po dolasku u Hrvatsku. Osim čelnika Dinama u ovom kaznenom djelu sudjelovala i službena osoba Porezne uprave.

Mamićeva odvjetnica Sloković izjavila je kako “Naravno da će se vratiti, niste valjda mislili da će bježati”.

DORH je izdao službeno priopćenje u kojem piše:

Na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji s PN USKOK-om provodi hitne dokazne radnje zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, vezano za nezakonite radnje koje su poduzimale odgovorne osobe GNK Dinamo i službena osoba Porezne uprave.

 USKOK I U HNS-u

Istražitelji USKOK-a su upali u prostorije Hrvatskog nogometnog saveza u Green Goldu. HNS je na svojoj web stranici izdao kratko priopćenje u kojem su naveli da se upravo pretresaju i njihovi uredi.

Hrvatski nogometni savez ovim putem obavještava javnost kako su u jutarnjim satima u četvrtak 2. srpnja 2015. godine djelatnici PNUSKOK-a došli u sjedište Hrvatskog nogometnog saveza.

Djelatnici PNUSKOK-a su u Hrvatskom nogometnom savezu po nalogu županijskog suda, zbog postupka u kojem su predmet obrade, između ostalih, i prvi dopredsjednik HNS-a Zdravko Mamić te izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

Hrvatski nogometni savez prema naputku nadležnih tijela ne smije komentirati proces niti ima bilo kakvih informacija o istome.

Izvršni dopredsjednik dao je izjavu za jutarnji u kojoj kaže:

“Dečki, čuli ste što se događa. Komunicirat ćemo preko priopćenja i službene stranice Dinama. Čuo sam se s odvjetnicom, ponudio sam se vratiti u Zagreb, ali rekla mi je da to nije potrebno. Nastavljam dalje s poslom oko Dinama.” , rekao je Zdravko Mamić.

Iz NK Dinamo obratili su se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Dragi navijači Dinama i poštovana hrvatska javnošću,

izvješćujemo vas da je po nalogu županijskog suda u tijeku istraga koju provodi PN USKOK u kojoj su predmet obrade naša dva člana: izvršni predsjednik Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić.

Cijela hrvatska javnost zna da se već godinama vrši kontrola i nadzor nad radom našeg kluba i pojedinaca u istome i ovo je još jedna u nizu takvih. Naravno da ćemo kao klub i kao pojedinci surađivati sa svim institucijama i organizacijama koje to od nas budu tražile. Ipak, moramo izraziti žaljenje što se to odvija u vrijeme i na način kada se mi nalazimo na svojim radnim mjestima odnosno na priprema s prvom momčadi Dinama u inozemstvu, a znajući što nam se stavlja na teret ne možemo ne izraziti čuđenje odabranim izborom, načinom i vremenom vođenja postupka.

Konkretno, ono u što mi imamo uvid i što nam se stavlja na teret je apsolutno bespredmetno i iskonstruirano te smo sigurni da ćemo dokazati zakonitost naših postupaka i odluka.

Još jednom, bezuvjetno ćemo surađivati, a iako se u dosadašnjim postupcima nismo uvjerili u isto, tražimo profesionalnost i korektnost svih službi. Sigurni smo da nismo i da nećemo okaljati sveto ime Dinamo, a niti sebe osobno kao niti naše obitelji.

Nastavljamo sa svim sportskim aktivnostima i uvjeravamo naše navijače da budu mirni i spokojni te da nam čuvanjem mira pomognu da ostvarimo snove svih nas – ostvarivanje velikih europskih rezultata.

Thomas Bauer iz građanske inicijative Zajedno za Dinamo na Facebooku je reagirao na vijest o pretraživanju imovine braće Mamić:

“Jutros su me ovršili četnici iz porezne, njih smatram ekvivalentom SS-a u Trećem Reichu, poreze smatram amoralnom državnom pljačkom i ultimativnim nasiljem baš zato što ga većina tupe javnosti tako ne percipira (kao što tako nije percipirala niti konclogore). Ipak, ponekad, samo ponekad, kao u slučaju Al Caponea, sve to i ima nekog smisla. Svejedno, ako padnu zbog ovog, a ne zbog stotine drugih zlodjela, bit ću pomalo tužan. Ali samo pomalo.”tropolje.info

Continue Reading