Connect with us

BiH u EU

Mostarski doktori: Što više radimo, manje novca imamo, reforme su nužne

SKB Mostar dnevnik.bagodišnje izvrši usluge vrijedne 135 milijuna maraka, a ne uspije naplatiti ni 120 milijuna maraka. Rezultat svega je dug bolnice veći do 100 milijuna maraka i velika frustriranost zdravstvenih djelatnika.

Što više radiš, to ćeš manje novca imati i više ćeš biti zadužen. Tako bi se u najkraćim crtama mogao opisati model po kojem već godinama radi SKB Mostar, piše Večernji list BiH. Bolnica je posljednjih godina uvela desetke novih zahvata koji se izvode gotovo svakodnevno, a i dalje je plaćaju paušalno zavodi zdravstvenih osiguranja. Zato se došlo u situaciju da SKB Mostar godišnje izvrši usluge vrijedne 135 milijuna maraka, a ne uspije naplatiti ni 120 milijuna maraka. Rezultat svega je dug bolnice veći do 100 milijuna maraka i velika frustriranost zdravstvenih djelatnika.

Apsurd

“Ovdje ako više radiš, imaš manje novca i više si dužan. U bolnici je najbolje bilo kada je svaki treći ili četvrti bolesnik išao vani na liječenje. Sada, kada ljudi gotovo nikako ne idu u druge zemlje na terapije, nego mi radimo sve to ovdje, nemamo novca ni za osnovne potrepštine, ne uplaćuju nam se doprinosi i još mnogo toga. Očito je kako državi ne treba ovakva bolnica, ali nitko to još ne želi kazati”, govore nam liječnici iz SKB-a Mostar s kojima smo razgovarali. Plaće u zdravstvu nisu povećane već više od 10 godina. A posla je znatno više.

Nema ni naznaka da bi se to moglo uskoro dogoditi jer dugovi zdravstvenog sustava sve su veći.”Sustav se mora mijenjati, potrebna nam je reforma. Onoga trenutka kada bolnica bude plaćena po obavljenoj usluzi, a ne paušalno, je trenutak kada će svi problemi biti riješeni. Ne možemo godišnje gubiti gotovo 20 milijuna maraka jer radimo. Možemo mi i ne pružati tih 20 milijuna maraka usluga, ali netko to treba reći pacijentima. Neka im kažu političari koji već godinama ne žele shvatiti probleme u zdravstvu”, poručili su liječnici SKB-a Mostar s kojima smo razgovarali.

I nije samo problem s naplatom usluga nego i to što pojedini zavodi zdravstvenog osiguranja ne izmiruju redovito svoje obveze, dok je posebna tema raspodjela novca od paušala.

Upitna raspodjela

Naime, SKB Mostar prima 60 posto novca koji se raspoređuje bolnicama, a istodobno radi 80 posto bolničkih usluga. “Ne trebate biti veliki matematičar kako biste shvatili da nešto ne valja u ovoj priči. Bolnica i njezini djelatnici stalno rade na novim projektima kako bi došli do novih izvora sredstava, ali na ovakav način nemoguće je pozitivno poslovati. Žalosno je da sustav godinama zatvara oči pred našim problemima, a istodobno nam šalje sve više pacijenata. Svugdje u svijetu je zdravstvo “skupa igračka”, samo kod nas još misle kako treba biti kao u vrijeme socijalizma. Ne ide to tako više “, zaključi su liječnici SKB-a Mostar.

Continue Reading