Connect with us

Uncategorized

Most: Ovo su reforme zdravstvenog sektora koje zagovaramo!

Autor: Srijeda, 30. Prosinac 2015. u 14:14

Most je objavio nekoliko ključnih točaka reforme zdravstvenog sektora koje prenosimo u cijelosti..

Most nezavisnih lista u priopćenju je odbacio nagađanja da se zalažu za model privatizacije hrvatskog zdravstva po uzoru na druge države. Također su iznijeli svoje jasne stavove koje se tiču reforme u zdravstvu.

Most je objavio nekoliko ključnih točaka reforme zdravstvenog sektora koje prenosimo u cijelosti:

1. Osnovna zdravstvena zaštita – Potrebno je definirati i osigurati osnovnu razinu zdravstvene zaštite za sve građane po principu društvene solidarnosti, jer je pravo na zdravlje temeljno ljudsko pravo. Domovi zdravlja moraju imati jasno definirane ovlasti i uspješno koordinirati s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi te Zavodima za javno zdravstvo, s obzirom na to da upravo ove institucije predstavljaju temelj funkcioniranja zdravstvenog sustava za preko 90 % hrvatskih građana.

2. Racionalizacija i financijska stabilizacija zdravstvenog sustava – Nastavno na raniji prijedlog, a prema načelu supsidijarnosti, predlažemo premještanje pojedinih postupaka zdravstvene zaštite iz sekundarne bolničke djelatnosti u domove zdravlja, što će dovesti do smanjenja troškova i povećanja kvalitete na svim zdravstvenim razinama. Potrebna je hitna revizija Nacionalnog plana razvoja bolnica u RH te uključivanje svih relevantnih faktora u zdravstvenom sustavu u procese odlučivanja na svim razinama, uključujući Komoru, poslodavce, sindikate i različite udruge za zaštitu i promicanje prava pacijenata.

3. Hitne mjere za zaustavljanje odljeva zdravstvenog kadra iz Republike Hrvatske – Neophodno je definiranje hitnih mjera za poboljšanje statusa liječnika, imajući u obzir alarmantne analize koje pokazuju da u Hrvatskoj nedostaje otprilike 2500 liječnika. Jedna od njih je i potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora kao i uključivanje liječnika u pregovore o uvjetima svoga rada. Nužno je i redefiniranje sustava specijalizacije, kao i uvažavanje europskih kriterija vremensko-kadrovskih normativa u pružanju zdravstvenih usluga.

4. Reforma sustava zdravstvenog osiguranja i bolničkog zdravstva – Predlažemo uključivanje liječnika kao nositelja djelatnosti i Udrugu poslodavaca u zdravstvu u proces kolektivnog pregovaranja. Zdravstvena administracija nikako ne smije po političkim linijama određivati cijenu osiguranja. Nužna je hitna akreditacija i certifikacija bolnica i analiza rada Agencije za akreditaciju bolnica. Osim toga, potrebno je donijeti jasan nacionalan plan razvoja bolnica u RH, kontinuirano analizirati zdravstvenu tehnologiju i stvoriti središnji registar medicinske opreme.

5. Definiranje strateških projekata i depolitizacija zdravstva – Nastavak započetih strateških projekata i njihova realizacija u dugoročnome razdoblju bez nepotrebne politizacije, uz jasno definiranje strateškog interesa razvoja zdravstva. Mora se definirati plan gradnje bolnica koje bi se u budućnosti razvijale kao centri izvrsnosti. Općeprihvaćene europske norme ponašanja ukazuju nam da politika stručna pitanja treba prepustiti struci, što se mora primijeniti i u hrvatskome zdravstvu. Provođenje depolitizacije zdravstvenog menadžmenta i rukovoditelja zdravstvenih cjelina potrebna je na svim razinama, kao i beskompromisna primjena nulte stope tolerancije za kriminal, nepotizam i korupciju. tropolje.info

Continue Reading